Plísně na rajčatech se mléčným postřikem nezbavíte. Víme, co funguje

13. červenec 2020

Tisíce českých zahrádkářů mají problém. Na rajčatech, okurkách, ale i růžích a dalších rostlinách se objevuje plíseň. Může za to současné deštivé počasí.

Posluchačka Dáša slyšela, že je dobré postříkat rajčata mlékem. Prý to zabrání prorůstání plísní. Pardubický zahradník František Hlubocký je však k tomuto receptu skeptický.

Mléko je podle něj v tomto případě na nic. Co tedy s napadenými rajčaty?

„Odstraňte všechny listy napadené plísní a pak nezbývá, než postříkat některým z chemických přípravků. Na trhu jich je několik na bázi mědi. Například Champion, Kuprikol, Acrobat nebo Dithane,“ říká zahradník.

Chemie nebo prevence

Je to chemie, ale v případě, že už je plíseň rozrostlá, a chcete rajčata zachránit, není podle zahradníka jiná možnost. A příští rok myslete na prevenci a nedovolte chorobě propuknout.

„Existuje například mikroskopická houba polyversum, což je ekologický přípravek, který se nasadí k rostlině a infekci částečně odráží. A nejlepší je pěstovat rajčata pod střechou, což samozřejmě nemůže každý,“ uzavírá pardubický zahradník František Hlubocký.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.