Plzeň, to je Škodovka, pivo a…? Rum!

Zamíříme do společnosti Stock Plzeň-Božkov, která vyrábí mezi spotřebiteli nejvíce oblíbený tuzemák, abychom zapátrali po historii a tajemství výroby českého rumu.

Možná také máte v paměti uloženou informaci, že plzeňský rum se vyrábí z brambor. Jaká je skutečnost? Rum a brambory teď nemají nic společného. Už nemají. V dobách přebytku bramborového lihu se ale český rum vyráběl právě z něj. V současnosti ho nahrazuje levnější melasový líh, sdělil nám manažer výroby Martin Zelenka.

Recept na výrobu rumu je přísně tajný, nicméně vedoucí výroby Lenka Žákovcová prozradila alespoň základní ingredience. Jsou jimi: melasový líh, rumová tresť, cukr, přírodní barvivo karamel a vanilkové aroma, které rumu dodává zvláštní chuť.

Láhev rumu

Historie tuzemského rumu

Jeho počátky v plzeňské firmě sahají do roku 1947. Tuzemský rum vzešel ze snahy nahradit rum, jehož součástí je třtinový destilát, tzv. karibský. Za Rakousko-Uherska se k nám drahý karibský rum dovážel ze zámoří, po vzniku Československa naše republika neměla přístup na námořní trhy s touto komoditou, a proto se hledala jiná alternativa.

Výsledkem je dnešní za studena vyráběný „Tuzemský rum“ - vlastně pozor, název bylo nutné kvůli absenci třtinového destilátu změnit a tak máme v souladu s pravidly EU tuzemáky, v případě Stocku „Božkov Tuzemský“. Loď na etiketě poukazuje na podobnost s rumem dováženým z Karibiku a hlavně – rum, to je nápoj opravdových námořníků. Takže i nás všech, kdo plujeme po rozhlasových vlnách!