Pohled na Prahu z vyhlídky Na Opyši je jedinečný

11. březen 2021

Pamatujete na dialog pánů Wericha a Horníčka, předscénu Hned mě hněť, aneb o imperativech? Věříme, že ji mnozí z vás znají zpaměti. A tak jsme se ocitli u východní brány do areálu Pražského hradu.

„Teď jsme na Opyši, to je takový zajímavý prostor,“ říká historik architektury Zdeněk Lukeš, který nás doprovází, „mimochodem opyš je termín geomorfologický, je to místo na konci hřebene, kde bývá hezká vyhlídka. Poprvé se termín opyš v souvislosti s tímto místem objevil někdy ve středověku.“

Z ostrohu, kam jsme si zašli, je krásná vyhlídka na Prahu. Kdysi tu stávalo dělo, které v poledne vystřelilo, aby si lidé mohli seřídit hodiny. Dojít sem můžete východní branou Hradu s vojenskými strážemi po stranách. Nebo po Starých zámeckých schodech či Jižními zahradami Hradu. Nebo právě ulicí Na Opyši, z Klárova.

Pohled ke Klárovu, Mánesovu mostu a Žižkovskému vysílači

Pár kroků od vyhlídky na Opyši stojí Plečnikův stožár, který Hrad dostal darem od Slovinců u příležitosti Plečnikovy výstavy v roce 1996. Originál sloupu najdete v Lublani. Naproti vyhlídce uvidíte Klarův domek, klasicistní budovu, ve které žil zakladatel slepeckého ústavu. Dnes jsou tu byty zaměstnanců kanceláře prezidenta a také takzvaná policejní budka (prosklená), aby tu kapesní zloději neměli pré.

„Terasovitý prostor, který se nachází přímo pod vyhlídkou, a to možná většinou lidé nevědí,“ soudí Zdeněk Lukeš, „také patří Pražskému hradu a je tedy veřejnosti přístupný. Ovšem barokní palácové zahrady pod Hradem, ty už Hradu nepatří a musíte tam zaplatit vstupné.“

Odkud kam je z vyhlídky na Opyši vidět? Pokud to vezmete od západu, spatříte vrch Petřína s rozhlednou, trasu lanovky okolo Nebozízku, hlavní dominantu Malé Strany - chrám svatého Mikuláše, špičatou věž kostela svatého Tomáše, kde je oltář od Rubense, Valdštejnský palác a kousek jeho zahrady s grottou, Sala terrenu Ledeburského paláce.

Klasicistní Klarova vila naproti vyhlídce Na Opyši.

Uvidíte také řeku Vltavu, Karlův most i další pražské mosty. Je jich odtud vidět asi deset. A zahlédnete i Národní divadlo a také moderní věžáky na Pankráci, Týnský chrám i Žižkovskou věž. Zkrátka Prahu budete mít z vyhlídky Na Opyši na Pražském hradě doslova jako na dlani.

Spustit audio