Polévka z pečených paprik a rajčat se může podávat teplá i studená

Některé polévky jsou univerzální, jelikož skvěle chutnají teplé i studené. Patří k nim také polévka z pečených paprik a rajčat, která ve studené podobě osvěží, v teplé nasytí.

Pro recept jsme si zajeli do restaurace U dvou Kohoutků v Pardubicích, kde se vaří čerstvě, poctivě a chutně. Nedávno oslavila 10 let od otevření. Název získala podle sourozenců Jana a Tomáše Kohoutkových. Každý den z nich jeden dohlíží na spokojenost hostů.

V restauraci si připravují i vlastní chléb a těstoviny. Jejich cílem je nabídnout příjemné prostředí s profesionální obsluhou, kde se budete cítit jako doma a kam se budete rádi vracet.

Studená polévka z pečených paprik a rajčat

3 červené masité papriky
1 žlutá paprika na ozdobu
4 kusy středně velkých zralých rajčat
300 g konzervovaných loupaných rajčat (1 plechovka)
200 ml vody
2 lžíce bílého vinného octa
olivový olej
sůl

Postup:

Červené papriky omyjeme a pečeme je vcelku na grilu nebo v troubě do černa. Pečeme na 230 stupňů asi 10 minut. Nesmíme se bát. Papriky potom budeme loupat. Nejdřív je ale vložíme do igelitového sáčku nebo hrnce, který zakryjeme potravinářskou fólií, čímž se papriky zapaří a budou se snáze loupat. Slupku i jádřince odstraníme. Ale nemusíme pečlivě, polévku budeme na závěr pasírovat. Šťávu z paprik, která zůstala po zapaření, můžeme přidat do polévky.

Opečená rajčata a papriky v nádobě

Mezitím si opečeme rajčata rozpůlená na dvě části na pánvi nebo na grilu. Opékáme je proto, abychom do polévky dostali pečenou chuť. Na rozpálenou pánev rajčata položíme nejdříve řezem dolů a po opečení obrátíme.

Pak je vložíme do hrnce spolu s oloupanými paprikami, přidáme trochu vody a konzervu loupaných rajčat. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme. Potom polévku propasírujeme přes jemné sítko, abychom se zbavili zbytků slupek, zrníček z paprik a rajčat. Na závěr ochutíme vinným octem, olivovým olejem a solí.

Potom vychladíme a podáváme ozdobené listovým salátkem a žlutou paprikou.

Martin Čáp

Vaření ho bavilo už od mala, kdy pomáhal mamince v kuchyni. Vystudoval ISŠ v Chrudimi, obor kuchař. Svou praxi absolvoval jak ve velkých provozech závodních kuchyní, tak v hotelových restauracích Esprit a Lenka ve Špindlerově Mlýně.

Martin Čáp čistí papriky - detail

Po ukončení studia zkoušel provozovat svůj vlastní podnik, ale po krátké době se vrátil zpět k vaření, aby se mohl plně věnovat svému rozvoji. Posledních 6 let pracuje na pozici šéfkuchaře v restauraci U dvou Kohoutků v Pardubicích.