Poznejte krásy rodiště sv. Jana Nepomuckého. Město Nepomuk má zajímavou historii i památky

28. září 2023

Město Nepomuk na jižním Plzeňsku je známé zejména díky tomu, že se tam ve 14. století narodil svatý Jan Nepomucký. Upomínky na něj najdete dodnes po celém městě, ale i v blízkém okolí. Odkazy svatého Jana a také svatého Vojtěcha jsou zde otisknuty do krajiny v podobě nejrůznějších památek.

Například přímo v centru města stojí kostel sv. Jana Nepomuckého. Konkrétně na místě, kde kdysi údajně stával rodný domek tohoto světce. Opodál se v příkrém svahu vypíná jedinečné náměstí Augustina Němejce. „Jeho dominantou je rozlehlá budova, která bývala piaristickou kolejí. Kromě toho zde turisté uvidí třeba radnici nebo kašnu z 19. století, kterou zdobí socha Panny Marie,“ popisuje náměstí vedoucí Městského muzea a galerie Nepomuk Svatoslava Kožíková.

Poněkud skrytý je pak Rodný dům Augustina Němejce, podle něhož se celé náměstí jmenuje. Rodný dům tohoto malíře, který namaloval například oponu Divadla J. K. Tyla v Plzni, najdete po projití úzkou uličkou vedle někdejší piaristické koleje. V té dnes zčásti sídlí městské muzeum, zčásti se tu nacházejí depozitáře Západočeského muzea v Plzni.

Z centra města je pak možné projít různými romanticky vyhlížejícími uličkami k řadě dalších zajímavých míst a památek, jakou je například Zelenohorská pošta, kde si můžete prohlédnout Muzeum veteránů. Můžete dojít také k baroknímu Červenému mostu, který je opředený legendami, nebo až do obce Klášter či k zámku Zelená Hora. Ten proslavil zejména film Černí baroni.

Krásný výhled na Zelenou Horu z farní zahrady

Přesanické náměstí s dávnou minulostí

Dalším malebným místem Nepomuku je Přesanické náměstí, na kterém objevíte kostel sv. Jakuba Většího, Svatojánské muzeum sídlící na zdejší faře, sloup sv. Vojtěcha a Dům U Lípy. A také původní nepomuckou školu, kterou navštěvoval, a kde také jako malý chlapec nějaký čas žil, skladatel Jakub Jan Ryba. „Když projdeme průjezdem fary, dostaneme se na zahradu s původními stájemi a stodolou, odkud je krásný výhled na zámek Zelená Hora,“ doplňuje místostarosta Nepomuku Pavel Motejzík.

Náměstí Augustina Němejce

Z Přesanického náměstí je pak možné vydat se dál přes hlavní silnici ke hřbitovu. Od něj vede křížová cesta z roku 2021 směrem na Lipový vrch, kde v minulosti stávala šibenice. Tam byli popravováni odsouzenci, kteří před vykonáním rozsudku mnohdy trávili své poslední chvíle ve sklepení tehdejší rychty. Ta se nacházela v dnes nejstarším světském domě celého Nepomuku, ve zmiňovaném Domě U Lípy.

Spustit audio