Prachová věž na hradě Veveří nedaleko Brna vznikla původně jako podpěra jednoho z paláců

13. srpen 2018
Česko – země neznámá

Pouhých dvacet kilometrů severozápadně od centra Brna stojí na velkém skalním ostrohu hrad Veveří. Jednou z jeho výrazných částí, které stojí za pozornost, je Prachová věž. Na její vrchol vede z nádvoří jen pár desítek schodů, přesto je z ní hezký výhled. „Za dobrého počasí je vidět na kopec nad dálnicí u Říčan. Věž je totiž trochu vysunutá z hradního půdorysu, takže nabízí průhled mezi dvěma kopci. Nikam dál odtud vidět není,“ popisuje zástupce kastelánky Pavel Uedl.

Z věže je ale samozřejmě možné přehlédnout značnou část rozsáhlého hradního komplexu. Prachová věž přitom paradoxně původně vůbec nevznikla jako věž. „V základu byla postavena jako opěra, která podpírala jeden ze starších paláců. A teprve, když tento palác zanikl, začali na tomto podpěráku postupně stavět věžičku. Pozorovací funkci tak dostala až v 17. století,“ dodává průvodce.

Prachová věž je volně přístupná v rámci prohlídky areálu hradu. „Jenom tu někdy máme svatby, takže se uzavře přilehlé nádvoří. V takovém případě musí návštěvníci chvíli počkat, než skončí obřad,“ vysvětluje Pavel Uedl. Mezitím se mohou samozřejmě zabavit jinak. Volná prohlídka hradu zahrnuje i vstup na ochozy Příhrádku anebo vybrané sezonní výstavy v sále za hlavní pokladnou či v přízemí Anglického traktu.

Hrad Veveří je také čím dál častějším místem konání různých akcí, ať už jsou to koncerty, celé hudební festivaly anebo Slavnosti moravského uzeného. „Tou nejbližší akcí bude výstava Květina v pohybu, která bude k vidění v obytných a reprezentačních prostorách hradu. Trvat bude podle toho, jak dlouho vystavené exponáty v horku vydrží,“ přiznává zástupce kastelánky.

oficiální stránky: https://www.hrad-veveri.cz/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři