Pravěká stezka u Stolan vás zavede do druhohor. Cestou narazíte na kostru dinosaura i žraločí zuby

18. leden 2023

Obec Stolany leží asi pět kilometrů od Chrudimi v Pardubickém kraji. A když se ze Stolan vydáte pěšky směrem na jih po červené turistické značce, narazíte po chvíli na Pravěkou stezku. A to doslova. Uvidíte na ní kostru dinosaura nebo zkamenělé žraločí zuby. Stezka vede lesem okolo někdejšího pískovcového lomu.

Bývalý pískovcový lom se nachází mezi obcemi Stolany a Čejkovice. Stal se středobodem naučné stezky a interaktivní expozice, kterou vytvořil Národní geopark Železné hory. Cílem je přiblížit návštěvníkům geologické bohatství lomu, kde kdysi probíhala těžba pískovce. A také vysvětlit, jakým způsobem se tento kámen těží.

„Je to pískovec druhohorního stáří, což je nějakých 88 milionů let. Používal se na stavbu objektů v okolí. Kámen se řezal v blocích, dodnes jsou na stěnách lomu vidět stopy po pilách,“ ukazuje geolog Národního geoparku Železné hory Jan Doucek.

Interaktivní expozice se jmenuje Lom plný zkamenělin. „Byť ty zkameněliny se tady v lomu nenašly, jde přece jen o historickou těžbu. Na základně poznatků z podobných lokalit v okolí víme, že zdejší druhohorní moře bylo plné života,“ vysvětluje Jan Doucek. „V předpolí lomu tak vznikla stezka, která je plná zkamenělin. Jde samozřejmě o repliky, které mohou návštěvníci v terénu a ve stěnách skály objevovat.“

Ve skále můžete objevit žraločí zuby

Žraločí zuby nebo amonit

Pravěká stezka vede po chodníčku z děrovaných roštů a je doplněná řadou infopanelů. Na nich si návštěvníci mohou přečíst zajímavosti z živočišné říše druhohor. A mohou pak sami objevit například amonita, pravěkého mořského měkkýše se šnekovitou schránkou, žraločí zuby, nebo si dokonce sami očistit kostru dinosaura.

Stezka není dlouhá ani nijak náročná. Vydat se můžete také do nejnižší části lomu. Ten v minulosti prošel rekonstrukcí, byla tu odtěžena zemina i pozůstatky někdejší skládky. Dnes má vnitřní část lomu podobu amfiteátru a konají se v něm i kulturní akce. Z nejspodnější části lomu vede po téměř hladké stěně krátká via ferrata. Díky zatlučeným skobám po ní zájemci mohou vyšplhat nahoru, k dispozici je tu i natažené lano k jištění.

Replika schránky pravěkého měkkýše amonita

Podoba lomu a naučné stezky ještě není finální. V budoucnu by tu Národní geopark Železné hory chtěl vybudovat také bludiště nebo velkou skluzavku, která by vedla z horní části lomu do jeho vnitřního prostoru.

Pokud se chcete na Pravěkou stezku vypravit, auto můžete ve Stolanech nechat u místní školy vedle kostela a vydat se do mírného kopce k lesu po polní cestě. Na rozdvojení cest na okraji obce se držte vlevo, potom uvidíte turistické odpočívadlo a po třech stech metrech první informační panel stezky.

Spustit audio