Pravidlo, že v zimě navýšíme krmnou dávku, neplatí pro všechny psy

17. prosinec 2020

Chladné počasí znamená pro psa větší energetický výdej a logicky bychom tedy měli navýšit i jeho příjem. Tak jednoduché to ale není.

Láska k našemu čtyřnohému kamarádovi nás vede k tomu, abychom mu přes zimu přilepšovali. Ne každému psovi tím ale prospějeme. Podle odborníků bychom vždy měli zohlednit, jak na tom náš pes aktuálně je. Jaká je fyzická kondice psa? Jak je starý? Je zdravý nebo nemocný? Jaká je hustota a délka jeho srsti? Žije s námi v bytě nebo venku? Kolik má pes pohybu? Tohle všechno je třeba vzít v úvahu, než se rozhodneme do krmné dávky zasáhnout.

„Zvířata si před zimou začínají ukládat vnitřní tuk a v chladném počasí se i méně hýbají, aby snížila výdej energie. Pokud máme kvalitní celoroční krmivo, úprava víceméně není potřeba. Pokud máme silně pracovního psa a víme, že s ním budeme intenzivně pracovat i přes zimu, pak by pravděpodobně stálo za to nějaké energetické doplňky přidat,“ radí plzeňský veterinář Ladislav Kuncl.

Někdy je žádoucí vyměnit stávající krmivo za energeticky vydatnější

Podle odbornice na psí výživu a majitelky psího salonu v Plzni Evy Durasové v případě hodně vytíženého psa můžeme nejen navýšit krmnou dávku, ale i změnit krmivo: „Složení krmiva postupně měníme tak, aby bylo energeticky vydatnější. Když přecházíme z jednoho druhu krmiva na druhé, vždy postupně přimícháváme nové krmivo do původního. Převedení psa na jiné krmivo obvykle trvá 10 až 14 dní.“ Výrobci kvalitních krmiv nabízejí také energeticky bohatší řady, obvykle tedy není třeba přecházet na jinou značku.

Pes, krmení, domácí mazlíček, krmivo pro psy, granule, ilustrační foto

S navýšením energetického příjmu přes zimu, zejména u venku žijícího psa, souhlasí také další plzeňský veterinář Miroslav Svatoš: „Samozřejmě bych to nedělal u tlustého psa, který spíš potřebuje snížit hmotnost. Ale jiní psi by v chladném počasí při stejném krmení a stejném dávkování mohli začít nechtěně hubnout. Pokud jsou extrémní mrazy, můžeme začít dávat i o něco teplejší stravu. Jestliže někdo krmí granulemi, zalít je vlažnější vodou, aby to pes nedostal vyloženě studené apod.“

Spustit audio