Prezident Petr Pavel zahájil nový školní rok v Karlovarském kraji

4. září 2023 08:35

Prezident Petr Pavel 4. září přijel do školy v Bukovanech na Sokolovsku, kde místním prvňáčkům popřál úspěšné zahájení školního roku.

Před školou ho přivítala ředitelka školy Andrea Csorbová se svou zástupkyní, ve třídě na něj čekalo 15 ze 17 zapsaných žáků prvních tříd a jejich rodičů. Pavel dětem řekl, že důležité není být nejlepší, ale nejlepší, jak to jde.

„Tento den si budete pamatovat celý život. Je to velká změna ve vašem životě, doteď jste si hrály a teď se budete muset i učit. Každého bude bavit něco, nejhorší, co by se vám mohlo stát, je, že by vás nebavilo nic,“ řekl dětem Pavel. Řekl jim také, aby četly. „Knížky nejsou nepřítel, ale oknem do světa. Knížky jsou krásná věc,“ doplnil Pavel.

Prezident pak z Bukovan zamíří do Sadova na Karlovarsku, kde, navštíví Základní a mateřskou školu Regionu Karlovarský venkov. „Prezidenta budou v Bukovanech zajímat silné i slabé stránky školy. Práce se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, jak škola podporuje aktivní zapojení žáků do vzdělávacího procesu a jakou roli hraje škola v komunitním životě obce,“ uvedl odbor komunikace prezidenta.

„Druhou školou, kterou prezident republiky navštíví u příležitosti prvního školního dne bude ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov. Jde o první svazkovou školu v České republice, která je umístěná ve třech obcích dobrovolného svazku obcí Region Karlovarský venkov – Sadov, Otovice a Hájek. Prezident chce upozornit na to, že svazkování škol je cesta ke zlepšovaní kvality a zajištění dostupnosti škol v území prostřednictvím spolupráce obcí. Takových škol je přitom v ČR zatím velmi málo,“ zdůvodnil výběr škol pro návštěvu odbor.

autor: nkr | zdroj: ČTK/Český rozhlas
Spustit audio