Příští zastávka: letiště

10. červen 2017

Která holka alespoň jednou nesnila o povolání letušky? Lítá zadarmo, chodí po letadle v krásné uniformě a navštíví spoustu cizích zemí. Tahle profese ale láká i spoustu kluků („letušáci“ neboli stewardi jsou čím dál častější). My jsme se šly s Emou (7) a Eliškou (4), které by jednou rády byly letuškami, na tohle povolání podívat zblízka.

Práce letušky začíná nejméně 70 minut před odletem letadla


Na letišti nás přivítala letuška Maruška Strnadová a my na první pohled zaznamenaly eleganci a dokonalé sladění - vždyť ona má v barvě uniformy Wizz Air i rtěnku! Podle Marušky potřebuje být letuška ve své práci milá na lidi, mít klobouček a šátek…a umět všechny jazyky. Její práce začíná v breefingové místnosti, což je vlastně kancelář, kde se letušky na let připravují. Setkají se s kapitánem letadla a ten je seznámí s tím, co mohou během letu očekávat. Tedy - kolik bude cestujících a jakého jsou „složení“ (jde-li třeba o rodiny s dětmi). Letušky se také musí před letem podrobit testu z bezpečnostních předpisů. Pokud by letuška takovou zkouškou neprošla, musela by zůstat „na zemi“. A to všechno platí i pro chlapy - letušáky, palubní průvodčí neboli stewardy.

Angličtina je základ

Angličtina a jeden další světový jazyk jsou základ. Domluví-li se letuška i jinými jazyky, je to jen dobře. Komunikace s cestujícími v letadle představuje totiž hlavní náplň téhle práce. Potřebujete k ní i jistou psychickou a fyzickou odolnost. Nejnáročnější část letu bývá start a přistání - a někdy to letuška během své směny musí absolvovat několikrát.

A co musí holky vystudovat, aby se mohly stát letuškami ? Ideálně Střední školu civilního letectví. Ale postačí maturita a znalost jazyků. Podmínkou samozřejmě není „krása“, ale spíš tělesná výška. To proto, že příliš malá a drobná letuška by asi těžko mohla pomáhat cestujícím třeba se zavazadly na palubě. A co je na práci letušky nejhezčí? Pro každou letušku asi něco jiného. Naše letuška Maruška miluje ranní lety do Milána, kdy může pozorovat východ slunce.

Pořad Profese nás baví běží každou neděli od 9 hodin nebo v repríze následující sobotu v 15 hodin. Díl s letuškou si můžete poslechnout pod článkem a příště si budeme povídat o tom, jaké to je být dřevorubcem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.