Proč bydlet v pražském Moische House, jaká byla letní škola judaistiky a co nabízí židovská Jemnice

21. srpen 2022

Kdo bydlí v Moishe House? V Olomouci skončila první letní škola judaistiky. A co vás čeká v Jemnici u Třebíče?

Domov pro mladé Židy

Představte si otevřenou domácnost mladých lidí, kam může kdokoli přijít oslavit šábes, vést rozhovory nad nejrůznějšími židovskými tématy, nebo se jen společně podívat na film. Zhruba tak funguje celosvětový projekt Moishe House, který od roku 2014 najdete i v Praze. O původně kalifornském konceptu mluvila Anna Jurečková s rezidentem, tedy obyvatelem pražského Moishe House Eduardem Schlesingerem a ředitelkou globálních komunit Moishe House Evou Šrut.

Jak Moische House funguje? Kdo v něm může bydlet? A kdo může přijít na návštěvu? To vše prozradí příspěvek Anny Jurečkové.

Letní škola v Olomouci

V Olomouci dnes skončila první Letní škola judaistických studií, kterou organizovalo Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových. Zaměřila se na židovské heretiky v raném novověku. Zúčastnili se studenti nejen z Česka, ale třeba i z Itálie, Polska, Ukrajiny nebo Izraele. Právě končící akci připomene Daniela Brůhová.

O čem všem se na letní škole mluvilo? Jaký byl rozdíl mezi studenty z různých zemí? A co je v Olomouci nejvíc obohatilo? To vše prozrazuje vyučující Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových Daniel Soukup.

Židovská Jemnice

O židovské Třebíči slyšel asi každý. Už méně známé je, že nedaleko leží městečko Jemnice, jež má neméně zajímavou židovskou minulost, kterou si navíc stále připomíná. Do Jemnice Židé přišli už ve středověku. V 19. století jich tu žilo 320. Jejich přítomnost teď připomíná výstava na jemnickém zámku. Na výlet skoro až na hranice s Rakouskem nás teď pozve Kateřina Havránková. Na procházku někdejší židovskou čtvrtí ji vzala místní etnografka Jana Lochmanová.

Jak fungovalo soužití židovských a nežidovských obyvatel? Jaký vliv měli Židé na chod Jemnice? A proč mají dodnes obyvatelé domů v někdejším židovském městě za okny svícny?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio