Propustná půda, dostatek vody a světla. To jsou podmínky pro úspěšné pěstování zázvoru
Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti. Vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma.
Zázvor si každý zvládne vypěstovat v domácích podmínkách, ať už v květináči, nebo na venkovním záhonu. Je ovšem potřeba dodržet pár základních podmínek.
„Půda musí být propustná a je potřeba zajistit dostatečnou drenáž, protože zázvor rád zahnívá. Pokud je přemokřený, nevykvete a nevytvoří se dostatečný rhizom,“ zdůrazňuje Karel Procházka z Fakulty rybářství a ochrany vod JČU.
„Pěstuje se na slunném stanovišti. Nesmí se zapomínat ani na dostatečné zásobení rostliny organickým hnojivem, ideálně poslouží dobře vyzrálý kompost. I během vegetace je dobré ho přihnojovat minerálními nebo jinými organickými hnojivy.“
Zázvor si vypěstujeme z kořene, který je k dostání v obchodě. „Neměl by být přeschlý s viditelnými, svěže žlutými puky, což jsou místa, odkud rostlina následně raší. Před samotnou výsadbou se kořen přes noc namočí do vody, poté se opláchne. To celé se opakuje ještě jednou. Důvodem je to, že zázvor bývá namočený v inhibitoru klíčení, který zabraňuje předčasnému klíčení. Poté část zázvoru nechte ponořený ve vodě a počkejte, doku puky nezačnou růst. Následně ho vysaďte do připravené nádoby nebo záhonu s propustnou půdou. A pozor, nesází se příliš hluboko.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka