První český vesnický orloj se přestěhoval o pár kilometrů dál. Z Kryštofova Údolí do Žibřidic

28. únor 2024

První český vesnický orloj, který byl dlouhých patnáct let atrakcí Kryštofova Údolí na Liberecku, se přestěhoval přes kopec o pár kilometrů dál. A teď nově láka turisty do Žibřidic, části obce Křižany. Věž bývalé trafostanice, ve které sídlil orloj původně, vystřídala na novém místě věž bývalé požární zbrojnice.

„Když jsem do té budovy poprvé přišla, tak bylo kouzelné, že tam ještě stála ta klasická Máňa a všude ležely hadice. A teď je z toho nádherné místo, kde je v jedné části krásná sklářská dílna a ve druhé části celý provoz orloje,“ říká nadšeně dcera duchovního otce vesnického orloje Alice Chmelíková. Té v Kryštofově Údolí skončil pronájem prostor jejího Muzea betlémů a hraček a tak se rozhodla přestěhovat i další atributy s ním spojené, tedy právě orloj a Čůrajícího voříška.

Díky nadšení žibřidických byla úprava bývalé požární zbrojnice pro nové účely velmi rychlá. Sklářská dílna návštěvníkům představuje několik technik zpracování skla – pískování, gravírování, vinuté perle, broušení a tvorbu vitráží. Vitráž z dílny zdobí přitom i věž orloje. Ten byl původně osazen 22 figurami, které při příležitosti stěhování prošli renovací. A protože poškození některých bylo větší, na orloj se budou vracet postupně.

Mechanika vesnického orloje zůstala zachovaná v původní podobě. „Kvůli orloji se ve věži vyráběly schody, původně se tu chodilo jen po žebříku. A Mirek Kodet tady vytvořil v podstatě úplně ten samý prostor, jako byl v Kryštofově Údolí, abychom nemuseli nic upravovat,“ vysvětluje uvnitř orloje Vilém Růžek, jeden z těch, kdo se výrazně zasloužili o nové místo Chaloupkova vesnického orloje. Ten opět šlape jako hodinky a díky tomu, že se ve sklářské dílně topí, nehrozí mu za chladných dnů zamrznutí, jako se to stávalo v Kryštofově Údolí.

Mechanika orloje zůstala v původní podobě

Muzeum betlémů a hraček našlo nové místo jen pár kroků od orloje v domě přes ulici a postupně se rozrůstá. Alice Chmelíková ke svým 44 betlémům přivezla 170 dalších a od pražského sběratele dostala dalších 300. V prostorách nad místní hospodou našla místo i světnička Martina Chaloupky, a pokud všechno dobře půjde, v příštích letech se muzeum přesune do prostor bývalé místní fary.

Spustit audio