Rodný dům F. V. Heka v Dobrušce připomíná reálnou osobu i Jiráskův román

23. listopad 2015
Česko – země neznámá

Náměstí v Dobrušce v Královéhradeckém kraji vypadá dnes jinak než v dobách národního obrození. Přesto tam na F. L. Věka, románovou postavu Aloise Jiráska narazíte na každém kroku. Jen pár desítek metrů od náměstí stojí jeho rodný dům. Jak to ale bylo s Františkem Ladislavem doopravdy?

V Dobrušce se narodil František Hek, jehož život a dílo inspirovaly Aloise Jiráska k sepsání známého románu. Druhé jméno Vladislav přijal Hek jako výraz vlastenectví. Byl to významný buditel, obrozenec a také literát, dokonce první český satirik.

V malém domku žil ale jen do svých 4 let, později se usadil i se svou kupeckou živností v domě na náměstí. Ten ale prošel mnoha stavebními úpravami, takže autentického se v něm nedochovalo prakticky nic. Významného obrozence připomíná dnes jen velký nápis „Dům u F. L. Věka“.

Jak literární zpracování, tak později i televizní seriál ovlivnily silně život malého města v podhůří Orlických hor. V Dobrušce proto dodnes najdete spoustu připomínek slavného rodáka. Od sochy před radnicí, přes zmíněné domy a domky, kde skutečný F. V. Hek žil.

V rodném domku se nachází krámek, z něhož si ale v seriálu zahrály jen dřevěné panny visící nad pultem. Ty sloužily k zavěšování malých vah na zboží. Muzejní předměty, které jsou v expozici k vidění, povětšinou darovali místní lidé při založení muzea v 70. letech minulého století.

Skutečný a románový život F. L. Věka

Skutečný František Vladislav Hek se v obchodě prosadil především jako kupec s plátnem. Jiráskovi při psaní značně pomohl jím samotným sepsaný autobiografický román. Jirásek měl tedy z čeho vycházet a i když je v románu F. L. Věk výrazná literární fikce, příběh dobrušského kupce a obrozence je skutečný.

Předměty věnovali lidé muzeu v 70. letech 20. století

Zajímavé je, že některé scény, které známe ze seriálu, působí věrohodně, ač jsou čirou fantazií autora, například postava starého Žalmana. Zatímco téměř hororově vyznívající zmrtvýchvstání pátera Matyáše se objevuje ve skutečné autobiografii F. V. Heka.

Náměstí Dobrušky vypadá dnes po několika požárech docela jinak než v 18. století, a tak si filmaři museli vypomoci náměstím v nedalekém Novém Městě nad Metují, Broumovský klášter si zase zahrál ve školních letech F. L. Věka, roubené chaloupky našli filmaři v blízkém Machově a podobně.

Televizní seriál, literární a dokonce i divadelní zpracování F. L. Věka připomíná i malá muzejní expozice v rodném domku F. L. Věka, do níž filmaři věnovali i některé kostýmy ze seriálu, anebo vyřezávaný včelín starého Žalmana.

Čtěte také

Spustit audio