Ruský boršč
Je podzim, dny začínají být chladné a nepřívětivé a proto je dobré zahřát se dobrou polévkou. Červená řepa, která je nesmírně zdravá, je sklizená a proto se dnes pustíme do přípravy pravého ruského boršče. Existuje nepřeberné množství receptů.
Ruský boršč
Suroviny:
300 g předního hovězího masa
300 g vepřového plecka
1 cibule
160 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 větší brambor
100 g vařené červené řepy (lze použít i sterilovanou)
250 g hlávkového zelí
70 g rajčatového protlaku
bobkový list
10 kuliček pepře
2 lžíce másla nebo oleje
trochu octa
trochu cukru – podle chuti, sůl
2 dl zakysané smetany
petrželka nebo kopr
Postup:
Omyté maso vložíme do studené osolené vody spolu s pepřem a bobkovým listem. Pomalu vaříme. Když je maso měkké, tak ho vyndáme a vývar přecedíme. Do vývaru dáme vařit na kostičky nakrájený oloupaný brambor. Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou mrkev, celer a zelí. Řepu najemno nakrájíme a orestujeme ji zvlášť.
Takto připravenou zeleninu přidáme do vývaru spolu s nakrájeným masem a rajčatovým protlakem. Podle chuti okyselíme, dosolíme, případně mírně osladíme a povaříme ještě 10 minut. Každou porci posypeme najemno nakrájenou petrželkou, eventuelně koprem. Smetanu podáváme zvlášť.
Tento boršč má také vynikající vegetariánskou verzi – jednoduše vynecháme maso.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.