Rybí filé na víně
Tímto způsobem můžeme upravit i jiné druhy ryb. Skvěle chutná např. mladý sumec, štika, ale i kapr. Výborný typ pro všechny milovníky ryb. Nezapomínejme zařazovat ryby do našeho jídelníčku co nejčastěji. Nejenom, že si jídelníček obohatíme, ale hlavně posloužíme svému zdraví.
Základní suroviny na čtyři porce:
800 g rybího filé v porcích
100 g slaniny
3 papriky
1 feferonka
5 rajčat
200 ml suchého bílého vína
1 citrón
petrželka
Suroviny na marinádu:
šťáva z 1 citrónu nebo limetky
4 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžíce nasekaných bylinek (bazalka, šalvěj, tymián, …)
1 lžička mleté sladké papriky
mletý pepř
sůl
Postup:
Porce ryby otřeme vlhkým ubrouskem. Každou potřeme marinádou, kterou jsme připravili smícháním všech uvedených surovin. V porcelánové nebo skleněné misce necháme v chladu proležet několik hodin, nejlépe přes noc.
Pekáč vyložíme plátky anglické slaniny, na kterou položíme marinovanou rybu. Ve vyhřáté troubě pečeme 10 minut při teplotě 200 °C.
Přidáme na nudličky nebo kostičky nakrájená oloupaná rajčata, papriky a feferonku.
Podlijeme vínem a při 180 °C pečeme ještě asi 20–25 minut. Během pečení poléváme ryby vypečenou šťávou.
Hotový pokrm ozdobíme citrónem a petrželkou.
Doporučená příloha: brambory v různých úpravách.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.