Rybí filé na víně

Tímto způsobem můžeme upravit i jiné druhy ryb. Skvěle chutná např. mladý sumec, štika, ale i kapr. Výborný typ pro všechny milovníky ryb. Nezapomínejme zařazovat ryby do našeho jídelníčku co nejčastěji. Nejenom, že si jídelníček obohatíme, ale hlavně posloužíme svému zdraví.

Základní suroviny na čtyři porce:

800 g rybího filé v porcích

100 g slaniny

3 papriky

1 feferonka

5 rajčat

200 ml suchého bílého vína

1 citrón

petrželka

Suroviny na marinádu:

šťáva z 1 citrónu nebo limetky

4 lžíce olivového oleje

1 vrchovatá lžíce nasekaných bylinek (bazalka, šalvěj, tymián, …)

1 lžička mleté sladké papriky

mletý pepř

sůl

Postup:

Porce ryby otřeme vlhkým ubrouskem. Každou potřeme marinádou, kterou jsme připravili smícháním všech uvedených surovin. V porcelánové nebo skleněné misce necháme v chladu proležet několik hodin, nejlépe přes noc.

Pekáč vyložíme plátky anglické slaniny, na kterou položíme marinovanou rybu. Ve vyhřáté troubě pečeme 10 minut při teplotě 200 °C.

Přidáme na nudličky nebo kostičky nakrájená oloupaná rajčata, papriky a feferonku.

Podlijeme vínem a při 180 °C pečeme ještě asi 20–25 minut. Během pečení poléváme ryby vypečenou šťávou.

Hotový pokrm ozdobíme citrónem a petrželkou.

Doporučená příloha: brambory v různých úpravách.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 50 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.