S Tomášem Cidlinou o ceně Adalberta Stiftera. Medailonek Ericha Kleibera

10. listopad 2023

Na pravidelném setkání pasovské místní skupiny Sudetoněmeckého krajanského sdružení na začátku října udělil zástupce sdružení Bernd Posselt českému historikovi z České Lípy Tomáši Cidlinovi medaili Adalberta Stiftera. Pozvali jsme ho k mikrofonu, aby nám pověděl o svých zážitcích z Pasova i plánech do budoucna.

Ve výročí týdne se věnujeme Erichu Kleiberovi, herci a režisérovi, který se narodil 12. listopadu 1929 v Troppau/Opavě.

Na divadelních prknech stál poprvé už v šesti letech v městském divadle v Opavě, kde hrál dětské role. Po skončení druhé světové války odešel se svou rodinou do Vídně, kde studoval na herecké škole.

V 17 letech získal angažmá v Stadttheater Wien, pak přešel do Volkstheater. O dva roky později se stal členem hereckého souboru Volksoper Mnichov a zároveň i režisérem. V příštích letech působil v řadě německých divadelních scén a kabaretů.

Spolupracoval s bavorských rozhlasem, pro který psal rozhlasové hry. Uplatnil se také v televizi a ve filmu. Propůjčil hlas několika postavám v animovaných filmech, sám hrál v řadě filmů a televizních her. Mimo jiné také ve filmech pro dospělé, jako byly dnes téměř legendární Příběhy kožených kalhot…

Je docela legrační, že ve stejné době mohli Ericha Kleibera sledovat také nejmenší diváci v televizním dětském pořadu. Opavský rodák Erich Kleiber zemřel v listopadu roku 1985.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio