Šéf Motola Miloslav Ludvík: Řízení podniku s jedenáctimiliardovým obratem je jako tanec mezi vejci

13. květen 2020

Miloslav Ludvík, manažer a politik, je už dvacet let ředitelem Fakultní nemocnice v Motole, která je největším nemocničním zařízením v Česku. V letech 2016 až 2017 byl také ministrem zdravotnictví za ČSSD. Od náročné práce si létá odpočinout do oblak, jeho největším koníčkem je sportovní letectví.

V letošním roce uplyne už dvacet let od doby, kdy se Miloslav Ludvík stal ředitelem Fakultní nemocnice v Motole. Xavera zajímalo, jaká tam panuje aktuálně atmosféra v souvislosti s epidemií koronaviru: „Mě se stále novináři ptají na to, jaké teď máme velké problémy, a chtějí, abych jim ukázal spousty unavených zdravotníků. Ale my jedeme v relativně normálním rytmu. Bohužel jsme však museli utlumit takzvané elektivní operace, tedy ty, které jsou plánované. Teď se snažíme urychleně vrátit do normálního rytmu. Pro představu, ten v Motole znamená, že budeme operovat kolem sto třiceti lidí v plné anestezii a dalších sedmdesát v lokální. Momentálně jsme tak na padesáti lidech, tedy přibližně na třetině,“ přibližuje ředitel nemocnice.

Miloslav Ludvík se však obává, jaký může mít současná situace stav na celý zdravotní stav naší populace: „Byl bych rád, aby si posluchači uvědomili, že se teď ukazuje kvalita a vyspělost zdravotnictví jednotlivých zemí. Naše zdravotnictví je dobré, robustní a je také velmi dobré i v prevenci, tedy v preventivních prohlídkách a vytipovávání toho, co by mohlo v budoucnu nastat. A bohužel, to je ta situace, které se obávám. Zhruba od 12. března totiž klesl počet preventivních výkonů, jako jsou například mamografická vyšetření u žen nebo kolonoskopie u všech lidí nad padesát let věku. Myslím si, že tohle se může později projevit.“

Tanec mezi vejci se naučíte v manželství

Ředitelem Fakultní nemocnice v Motole se Miloslav Ludvík stal 2. května 2002 a pod jeho vedením se obrat nemocnice zvedl z tehdejších dvou miliard korun na současných jedenáct miliard ročně. Z této částky jde přibližně padesát procent na mzdy pro 6300 zaměstnanců, kolem čtyř a půl miliardy na léky a zdravotnický materiál a zbývající částka na opravy a údržbu.

Jak velká je zodpovědnost řídit tak obrovský podnik a jak moc je to pro jeho ředitele stresující? Podle Miloslava Ludvíka je nejdůležitější se do rozpočtu vejít a přizpůsobit náklady tak, aby nebyly překročeny, jak už se řadě nemocnic u nás stalo. „K tomu potřebujete hlavně schopnost doslova tančit mezi vejci, jak se říká. No a myslím, že tu se nejvíce naučíte v manželství,“ říká s úsměvem.

Sportovní letectví jako koníček

Po náročné práci je nutné vždy dobít baterky. Pro Miloslava Ludvíka je nejlepší relaxací jeho koníček. Od všedních starostí ulétá do oblak, je sportovním pilotem s licencí i na dvoumotorové letadlo. Létání je podle něj nádherné, ale člověk se musí koncentrovat: „Ono létat a jenom se kochat, to dost dobře nejde, takových pilotů jsou plné hřbitovy. Speciálně v nižších výškách to někdy dost kope. Třeba ženu jsem vezl třikrát a třikrát mi chtěla za letu vystoupit.“

Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík považuje ve zdravotnictví za velmi důležitou prevenci. Sám ji nepodceňuje a na pravidelné prohlídky chodí, jenom prý zubařské prevenci tolik nedává. Strachem z prohlídek netrpí, ale přesto existuje lékařské zařízení, se kterým má obrovský problém. Jaké to je, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio