Skalní útvar Čtyři palice na pomezí Čech a Moravy láká nejen horolezce. Přístupný je pro každého

31. květen 2019
Česko – země neznámá

Přírodní rezervaci Čtyři palice najdeme ve Žďárských vrších na Vysočině. Na jejím území se nacházejí tři skalní útvary. Cestou od Křižánek se jako první tyčí Děvín, Čtyřpaličatá skála je uprostřed a posledním vrcholem je Tvrz. Přístup ke skalám je kromě strany od Křižánek možný i po turistických značkách od obce Milovy, nebo ze Svratky přes zámeček Karlštejn, Zkamenělý zámek a Milovské perničky.

Čtyři palice byly vyhlášeny přírodní rezervací v roce 1990. Jednak proto, aby ochranu získaly samotné rulové skalní útvary, ale také vzácné rostliny a živočichové, kteří zde žijí. Patří mezi ně datel černý, holub doupňák, žluna šedá či brouk střevlík zlatolesklý. Z rostlin se tu vyskytuje třeba šťavel kyselý nebo lišejník dutohlávka červcová.

Čtyřpaličatou skálu tvoří čtyři výrazné vrcholy - Sfinga, Kobyla, Paličák a Bašta. Právě díky nim dostala skála svůj název. V posledních letech je právě prostřední Paličatá skála vyhledávaným terénem pro horolezce, kteří na ní mají registrovaných až 51 cest. Vzhledem k ochraně krkavce velkého, který přímo ve skalách hnízdí, je ale lezení dovoleno až od 15. května. Dříve se chráněnému krkavci na skále nedařilo zahnízdit právě proto, že ho rušili návštěvníci. Správa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy proto vstup omezila vysvětlujícími cedulemi a krkavec zde už dva roky po sobě úspěšně zahnízdil.

Skála Čtyři palice ale není jenom pro horolezce. Je možné ji obejít ze všech stran a dokonce i pohodlně vystoupat na vrchol, odkud je výhled do okolí. „Dole, asi kilometr a půl pod námi, teče řeka Svratka, která odděluje Čechy a Moravu. Čtyři palice jsou dost zarostlé, ale i tak je částečně vidět na Blatiny, Milovy a Dráteničky, trochu na Malínskou skálu. Než vyrostly stromy, byl vidět i nejvyšší vrchol Českomoravské vrchoviny Devět skal i všechny hřebeny,“ vzpomíná místostarosta obce Křižánky Ivan Vašek.

Pohádkový kraj

Romantický kraj s lesy plnými balvanů lákal odjakživa i umělce a samozřejmě i filmaře. „Kdysi se tu natáčela pohádka Obušku, z pytle ven a loni i předloni se tu točily další pohádky. A i turistů je tu denně velká spousta, potkat tady kolem skály sto lidí je celkem běžné,“ ukazuje Ivan Vašek na oblíbená místa.

Hned vedle Čtyř palic mohou návštěvníci vylézt na Milovské perničky. „Nahoře jsou skalní misky, což je útvar vyhloubený v kameni. Jedna miska může mít obsah až deset litrů. Jakého jsou původu, se přesně neví. Za jejich vznikem může být eroze, ale není to jisté,“ říká místostarosta Ivan Vašek.

Dál směrem ke Svratce se nachází další skalní útvar, který kdysi býval hradištěm. Jmenuje se Zkamenělý zámek a v poslední době si ho lidé oblíbili pro pořádání svateb. Celá oblast je ideální i pro cyklisty.  

autor: dak
Spustit audio