Slunce, seno a rybníky si užijete na jihočeské cyklostezce Štěpánka Netolického

29. květen 2017
Česko – země neznámá

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je ze sedla koně. Ale pohled na jihočeskou krajinu z kola také není k zahození. A platí to zejména o nové cyklostezce Štěpánka Netolického. Byla otevřena loni, protíná celou řadu koňských pastvin, ale hlavně vede kolem rozlehlé soustavy zdejších rybníků.

Nenáročný, šestnáctikilometrový okruh, který míjí 16 rybníků, protíná krajinu kolem jihočeských Netolic. A i když z části vede po silnici, je jako stvořený pro rodinné výšlapy na kole. Jen občas výletníky mine osobní auto. Pravděpodobnější je, že potkají jezdce na koni. Koňských výběhů a pastvin je totiž na trase bezpočet.

Cyklostezka vytváří uzavřený okruh. Výchozím bodem a cílem zároveň je netolické Mírové náměstí. Na domě číslo 1 je umístěna pamětní deska místního rodáka, slavného rybníkáře Štěpánka Netolického, po kterém je stezka pojmenována.

Od desky je to jen kousek k prvnímu rybníku, zvanému Myslivna, lidově Jegr. Za ním se nachází další vodní nádrž, rybníček Honzovský, který je nadohled od známého letohrádku Kratochvíle. Vodních ploch je po cestě spousta, některé z nich mají poetické názvy, jako třeba Neštěstí, Chudý nebo Mnich. Největší je rybník Podroužek. Jeho hladina zabírá 30 hektarů a v létě je skvělým místem ke koupání.

Cyklostezka není nijak zvlášť značená. Velká část výletního okruhu ale kopíruje označené úseky cyklotras 1088 a 1099. Kompletní plánek stezky Štěpánka Netolického je zdarma k dispozici v infocentru v Muzeu JUDr. Otakara Kudrny na netolickém náměstí.

autor: Filip Černý
Spustit audio