Štěstí se dá naučit, říká moderátor Karel Voříšek. Základem je věřit v jeho existenci

13. březen 2020

Televizní moderátor Karel Voříšek je známou tváří už řadu let. Moderuje hlavní zpravodajskou relaci, ale i nejrůznější společenské akce. Také přednáší o síle slova a přesvědčivém vystupování na veřejnosti. A kromě toho píše i knihy zaměřené na osobní rozvoj. K tomu ho dovedl jeho osobní příběh a také návštěva Indie, kde se setkal s ajurvédou a zcela novým pohledem na život. Jak ho tato zkušenost změnila a co si díky ní uvědomil, o tom si povídal s Lubošem Xaverem Veselým.

Nová kniha, kterou Karel Voříšek vydal, se jmenuje Žij teď a vychází právě z indické ajurvédy. „Ta knížka popisuje naši cestu po Indii, moji a mého partnera Vládi. Přičemž ajurvéda je věda o životě, která nás má přimět zamyslet se nad sebou a především nás naučit, jak mít rádi sami sebe,“ vysvětluje Karel Voříšek.

Když byl v Indii poprvé, věděl, že ho tam čeká odpočinek a relaxace. Přesto mu začátek přinesl nečekanou nepříjemnost. „Dá se říct, že jsem se z ajurvédy nejdřív zhroutil. Když jsem tam přijel, tak se ta moje evropsky upachtěná mysl postavila na zadní. Najednou jsem si začal říkat, co já tady budu dělat, vždyť bych toho měl tolik stihnout. Prostě se ukázalo, že my ani neumíme odpočívat,“ popisuje svoji zkušenost moderátor.

Netvrdí, že ho návštěva Indie úplně změnila, ale přiznává, že i zpátky v realitě v člověku něco z tamní filozofie zůstane. Navíc mu od té doby do života přicházejí nové podněty a noví lidé, se kterými se o své zkušenosti baví. „Když o tom člověk čte nebo mluví, tak to neznamená, že se to hned naučí. Ale dá mu to směr přemýšlení. A je jasné, že je to trénink na celý život,“ dodává.

Člověk by se měl smířit s tím, jaký je

Na televizní obrazovce se Karel Voříšek objevuje už víc než dvacet let. Trému už před vysíláním nemívá, ale dnes prý spíš pocit zodpovědnosti, zejména vůči svým spolupracovníkům a kolegům. „Prezentuji práci obrovského kolektivu lidí a každá chyba nebo nepřesnost devalvuje jejich práci. A to je nepříjemné,“ říká moderátor.

Jeho povolání ho i po letech stále baví, protože dělá práci, kterou vždycky dělat chtěl. A ve chvíli, kdy moderuje nebo přednáší, se snaží dát do toho úplně všechno. A spokojený je i se svým osobním životem: „Když jsem se smířil s tím, jaký ve skutečnosti opravdu jsem, s tím, že si nebudu na nic hrát, ohromně se mi ulevilo.“

Co dalšího mu přinesl pobyt v Indii, jak se nyní snaží žít svůj život a jaké píše básničky, se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.