Stezka Čertův kámen u Lodhéřova vede krásnou přírodou. A rozhodně nenudí

11. duben 2017
Česko – země neznámá

S nudou už je navždy ámen, je tu stezka Čertův kámen, láká veršovaný slogan turisty na zhruba pětikilometrovou stezku, vybudovanou severně od Jindřichova Hradce. Značená trasa spojuje vesnice Kostelní Radouň a Lodhéřov. Čertův kámen je název vrchu vysokého 659 metrů, který je zároveň i nejvyšší kótou na celé trase.

Místní obyvatelé říkají zvlněné krajině, kterou stezka prochází, Radouňské hory. Oficiálně jde ale o Klenovský masiv a Čertův kámen je jeho nejvyšším bodem. Na vrcholu Čertova kamene se nachází rozeklaný skalní útvar, který je podle pověsti zbytkem čertova hradu. Výstižněji ho označuje německý název Feuerstein - Ohnivý kámen. Na žulové skále totiž pravděpodobně stávala ve středověku dřevěná strážnice, ze které byla dávána ohňová znamení v případě blížícího se nebezpečí.

Skála je dnes zarostlá vysokým lesem, který brání kruhovému výhledu. V poslední době vznikly ale pod vrcholem dvě mýtiny, a tak se otevřely alespoň nějaké průzory do kraje. Za jasného počasí lze z Čertova kamene spatřit vrcholky Píseckých hor vzdálené 50 kilometrů nebo chladící věže jaderné elektrárny v Temelíně.

Samotnou stezkou provází devět informačních tabulí. Cestou turisté potkají pět herních prvků, jako je houpačka, skákací panák, lanová prolézačka, dřevěná zvonkohra a podobně. Procházka je nenáročná a vyjma vrcholu dobře schůdná. Cesta není úplně důsledně značená, což ale nevadí, protože v podstatě není možné ze stezky sejít.

autor: Filip Černý
Spustit audio