Strakonický kostel sv. Prokopa láká na unikátní fresky a novou návštěvnickou expozici

7. březen 2023

Chrám sv. Prokopa na hradě v jihočeských Strakonicích patří mezi nejzajímavější kostely u nás. Mohutnou stavbu s gotickou lodí a románskou věží vybudoval rytířský řád johanitů. Stavba prošla v posledních letech velkou rekonstrukcí, během které v ní byly mimo jiné odkryty unikátní fresky. A navíc vznikla i expozice pro návštěvníky.

„Kostel svatého Prokopa je ojedinělý z několika důvodů,“ říká strakonický farář Roman Dvořák. „Jednak je to asi nejzachovalejší hradní kostel v Čechách. Pochází z něj proslulá gotická strakonická Madona, která je dnes uložena v Národní galerii. A také tu máme kopii obrazu Panny Marie Vítězné ze 17. století, který nesla císařská vojska při bitvě na Bílé hoře.“

Stavbu po staletí spravoval rytířský řád johanitů a i dnes z gotických kamenných zdí na člověka dýchne romantická atmosféra jako z románů Waltera Scotta. Interiér kostela byl donedávna ponurý, po nedávné rekonstrukci teď září veselými barvami. „Už před opravou jsme tušili, že na zdech budou pod barokními omítkami ukryté renesanční nástěnné malby,“ prozrazuje farář a ukazuje na fresky, které po staletích opět zdobí loď a klenby chrámu.

Během oprav přitom nemysleli jen na návštěvníky bohoslužeb. Počítali i se zvídavými turisty. „V kostele a jeho zázemí jsme připravili výstavu, kde se snažíme ukázat různé předměty a vysvětlit, proč a na co se používají. Takže tu máme svícny, kříže, korouhve, liturgické nádoby,“ vypočítává Roman Dvořák. Do jedné místnosti ve věži umístili i sochy z depozitáře. A nechybí ani kuriozity jako lahve od mešního vína nebo kusy harampádí, které se v průběhu staletí nashromáždilo na kostelní půdě.

„Tyhle noviny jsme našli v kostelní věži,“ ukazuje Roman Dvořák na zažloutlou tiskovinu umístěnou v jedné vitríně. „Vyšly na začátku září v roce 1932,“ říká a čte titulky z první strany. „Německo oficiálně požádalo Francii o souhlas ke zbrojení. Hitler má svědčit, že svůj program nemyslí vážně. Někdy mě napadá, jak budou budoucí generace číst články, které zbydou po nás,“ zamyslí se.

Kostel svatého Prokopa na strakonickém hradě je možné si prohlédnout po předchozí domluvě na katolické faře.

autor: Filip Černý
Spustit audio