Střed Evropy je podle Járy Cimrmana v Havlíčkově Brodě. Označuje ho velký plechový trychtýř

16. březen 2023

Stejně jako Česká republika, má i Evropa hned několik svých geografických středů. Jeden z nich vypočítal známý český génius Jára Cimrman. Nachází se na Vysočině, na jedné zahradě v centru Havlíčkova Brodu. Od roku 2002 ho označuje ho skoro tři a půl metru vysoký trychtýř.

V Sázavské ulici v Havlíčkově Brodě, v zahradě místní notářské kanceláře, je z precizně zastřižených keřů vytvořený malý labyrint. V jeho středu stojí velký plechový trychtýř. Podle informační tabule jde o střed Evropy, vypočítaný samotným Járou Cimrmanem.

„K tomu se váže legenda, kterou kdysi vyprávěl Zdeněk Svěrák,“ říká iniciátor havlíčkobrodské atrakce, notář Ladislav Vondrák. Podle oné legendy hledal Cimrman místo, kam umístit vysílač, protože v té době spolupracoval s Marconim. Potřeboval najít místo v přesném středu Evropy, aby měl signál co největší pokrytí.

„V té době měl v Havlíčkově Brodě svou celovečerní a posléze celoměsíční lásku Kláru K., která byla z bohaté rodiny,“ pokračuje Ladislav Vondrák ve vyprávění cimrmanovské legendy. Cimrman chtěl využít peněz Klářina otce, a tak zahnul mapu na Uralu, aby se střed Evropy dostal právě do Havlíčkova Brodu.

Ve městě jsou v současné době dokonce dva důkazy o existenci středu Evropy. Jeden menší, přenosný skleněný je umístěný na radnici. Druhý stojí od roku 2002 v zahradě u řeky Sázavy. „Ten trychtýř je symbolický. Je vlastně takovým jímačem energie. Dělali ho přátelé kováři,“ říká Ladislav Vondrák a dodává, že havlíčkobrodský střed Evropy se dostal i na mapu cimrmanofikace České republiky.

Spustit audio