Svatojánské proudy kdysi strašily voraře. Dnes tuto oblast vyhledávají turisté

30. srpen 2019

Kdo má rád procházky s adrenalinem, měl by se vydat na Svatojánské proudy u Štěchovic nedaleko Prahy. Jde o přibližně osmikilometrovou trasu podél Vltavy mezi Štěchovickou a Slapskou hrází. Rozhodně se ale na stezku nevydávejte, pokud trpíte závratěmi. A ani pro cyklisty není určená. Výlet si ale užijete, pokud máte rádi divokou přírodu.

Na stezku se můžete vydat buď od autobusového nádraží ve Štěchovicích, nebo naopak po proudu Vltavy od Třebenic, kde se nachází Slapská přehrada a kam v sezoně můžete dojet výletní lodí.

Údolí Vltavy mezi Štěchovicemi a Slapy patří ke krásným přírodním oblastem. Řeka zde vyhloubila hluboký kaňon. Celý úsek byl v minulosti postrachem pro voraře. Mezi skalnatými břehy vznikly divoké peřeje známé jako Svatojánské proudy. Krása proudů bohužel zmizela spolu s napuštěním Štěchovické přehrady. A původní pěší trasa kolem břehů Vltavy se přesunula do výšky skalnatých břehů.

Stezka kopíruje slavný meandr Vltavy

Ve směru od Třebenic stezka začíná pohodlnou lesní cestou kolem chatové oblasti v těsné blízkosti Vltavy. Brzy ale zamíří na skalnatá místa, kde jsou k vidění i působivá kamenná moře. Takových míst je na trase několik, přes kamenné moře vždy vede cesta, ale při průchodu si dávejte pozor.

Až do Třebenic můžete dojet výletní lod

Ve skalnatém terénu projdete na několika místech úzkým tunelem pro pěší. Nejdelší má dvacet metrů, nejkratší pouze čtyři, ale zato protíná skálu, kde je hned u vchodu a pak i u východu hluboká propast. Cesta tady vede těsně kolem skály a je široká jen asi 70 centimetrů.

Vltavu si tu prohlížíte z výšky přibližně 30 až 40 metrů. Pod vámi se v tu chvíli nachází hluboký sráz. Na některých místech proto najdete z bezpečnostních důvodů zábradlí nebo řetězy.

Trasa lemuje známý meandr řeky Vltavy, který je vidět z protilehlé vyhlídky Máj. Přímo na špičce tohoto dlouhého poloostrova začíná stezka klesat dolů k řece. Trasa projde známou chatovou oblastí jménem Ztracenka, která je známá z počátků trempinku na Vltavě. A nakonec se kolem Štěchovické přehrady stočí na autobusové nádraží ve Štěchovicích.

Spustit audio