Svěží a netradiční. Sýrovo-tvarohová fáš snadno ozvláštní klasická kuřecí prsa
Pokud už vás nebaví tradiční úpravy kuřecích prsou, ponechte na mase kůži i kus kosti. Při pečení získáte další chuťový rozměr, který pokrmu dodá i jednoduchá náplň ze sýru, tvarohu a bylinek. O recept se postaral Jiří Fiedler, šéfkuchař hotelu a restaurace Fara v Dubenci na Královéhradecku.
Kuřecí supreme plněné sýrovo-tvarohovou fáší
kuřecí supreme
1 lžíce cottage sýra
1 lžíce tvarohu
čerstvý rozmarýn
sůl
pepř
1 mrkev
1 kořenová petržel
¼ celeru
vývar
oříšek másla
Postup:
V misce si smícháme cottage sýr, tvaroh a najemno nasekaný čerstvý rozmarýn. Dochutíme solí a pepřem. Vznikne fáš, kterou naplníme kuřecí prso.
Kuřecí prso si rozřízneme nožem v jeho středu. Vznikne kapsa, do které dáme připravenou fáš. Potřebovat budeme zhruba jednu polévkovou lžíci, kterou do kapsy vtlačíme pomocí cukrářského sáčku. Vrchní části prsou kapsu překryjeme, aby fáš v troubě nevytekla. Maso nemusíme převazovat ani jinak zpevňovat.
Připravené supreme dáme plněnou stranou na gril, aby se maso zatáhlo a náplň nevytekla. Použít můžeme také pánvičku s rozpáleným olejem. Pečeme z každé strany přibližně jednu minutu.
Následně vložíme do rozpálené trouby na 180 stupňů a pečeme 20 minut. Před pečením maso podlijeme vodou nebo vývarem. Šťávu pak můžeme použít při podávání pokrmu.
Kořenovou zeleninu si očistíme a nakrájíme na julienne. Nejprve si zeleninu nakrájíme na velmi tenké plátky, které následně nakrájíme na tenké proužky.
Do kastrolu si dáme vodu, kterou osolíme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy bude vroucí, nasypeme nakrájenou zeleninu a necháme blanšírovat. Zelenina posléze změkne. Tento krok můžeme nahradit tím, že nakrájenou zeleninu zalijeme vroucí vodou a necháme na jednu až dvě minuty přikrytou v misce nebo kastrolu.
Na pánvičce si rozpustíme máslo a poté přidáme blanšírovanou zeleninu, kterou restujeme pár minut. Používáme jako chutnou přílohu k masu.
Co je kuřecí supreme?
Pojem supreme se vztahuje ke způsobu naporcování masa. Jde o prsa zároveň s křídlem (ve francouzštině suprême de volaille)
Co je blanšírování?
Blanšírování je kuchyňská úprava, která spočívá v krátkém ponoření potraviny do vroucí vody a následném ochlazení. Často se využívá u jemných mas nebo tam, kde potřebujeme stáhnout slupku, nejčastěji při loupání rajčat. Blanšíruje se také čerstvá zelenina, kterou se chystáme zamrazit. Udrží si tak lépe chuť a barvu.
Vít Fiedler
Vyučil se v Nové Pace obor kuchař-číšník. Tři roky pracoval ve Špindlerově mlýně v Krkonoších a od června roku 2015 je v Dubenci. V kuchyni se kolem plotny motal už ve 12 letech a vaření ho bavilo. Koukal pod ruce mamince a pomáhal babičce. Dnes na oplátku vaří on jim. Miluje flank steak a preferuje pomalé vaření, například hovězí líčka na víně nebo kančí se šípkovou.