Svoz odpadu není zadarmo. Pokud město nebude dělat nic, budeme platit víc, upozorňuje starostka Litvínova

16. listopad 2023

V Roudnici, Lovosicích, České Lípě i v Litvínově razantně stouply poplatky za svoz odpadu. Ústí nad Labem pak poplatky po pěti letech opět zavedlo a ke stejnému kroku se chystá i Most. Jak Litvínov ke zvýšení přistupuje a co k tomu město vedlo? O tom se bavíme se starostkou Litvínova za hnutí ANO Kamilou Bláhovou.

V Litvínově se dosud platilo 250 korun na osobu, od nového roku to bude 800 korun.

„Zvýšení poplatku se v takovém měřítku netýká dětí do 15 let a seniorů nad 65 let. Ti budou od nového roku platit 400 korun ročně. Částka je taková, protože je třeba pokrýt ztráty, které systém odpadového hospodářství dlouhodobě vytváří. Pokud by se město snažilo pokrýt tyto ztráty bez těchto poplatků, tak by nemohlo investovat do jiných projektů k rozvoji města v jiných oblastech,” vysvětluje starostka Litvínova Kamila Bláhová.

V Krupce, kde se poplatky za odpad neplatí, má každý rodinný dům k dispozici vlastní nádobu na směsný odpad, duopopelnici na plasty a papír. To v Litvínově není. Proto je možné, že lidé třídit jen tak nezačnou.

„V Litvínově se třídí poměrně dost. Od nového roku jsme převzali odpadové hospodářství pod vlastní firmu, a tak jsme schopni vidět statistiky. Tím, že tyto data máme, vidíme, kde odpadní nádoby stačí a kde je potřeba je přidávat.” Přibližuje litvínovská starostka.

Jaké procesy zpracovávání odpadu se musí financovat, jak město Litvínov pracuje s lidmi, kteří poplatky neplatí a spolupracuje Litvínov s Žanetou Tomáškovou, která ve svém volném čase sbírá volně pohozený odpad? To vše a mnohem více se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Zuzana Zejdová , Petra Vališová
Spustit audio

Související