T. G. M. a Svatá země

17. prosinec 2017

V Národním muzeu je otevřena nová putovní výstava Masaryk a Svatá země. Při příležitosti svátku Chanuka pořádá Židovské muzeum tvořivé dílny pro děti. A připomeneme 150 let od vydání tzv. prosincové ústavy.

Když před osmdesáti lety zemřel prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v řadě synagog za něj Židé pronášeli zvláštní modlitbu a jedno z hlavních náměstí v Tel Avivu bylo pojmenováno na jeho počest. Čím byl a dodnes je Masaryk pro Židy tak významný, připomíná nová putovní výstava Masaryk a Svatá země. Na její vernisáži v Nové budově Národního muzea v Praze natáčela Jana Šustová.

Proč se o svátku světel, svátku Chanuka, jedí koblihy a bramboráky? Kolik ramen má chanukový svícen? A co to je drejdl? To vše se dozvěděly děti v tvořivé dílně lvíčka Arje, kterou pravidelně pořádá Židovské muzeum v Praze. Natáčela tam Jana Slavíková.

Prezident T. G. Masaryk poslouchá první radiovou stanici v Čechách, která byla zřízena na Pražském hradě v únoru 1922

V těchto dnech si připomínáme 150 let od vydání tzv. prosincové ústavy. Ta v roce 1867 udělila občanům Rakouska-Uherska, tedy i obyvatelům Českých zemí, Listinu základních práv. Díky ní získali rovná občanská práva všichni, bez ohledu na původ a náboženství, tedy i Židé. O prosincové ústavě hovořila s historikem Ivem Cermanem Leona Matušková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio