Těstoviny aglio olio Jana Vargy

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste čerstvé těstoviny s česnekem a olivovým olejem s trochou parmezánu.

Tomuto základnímu italskému receptu se říká aglio olio. Recept pochází z oblasti Abruzzo v Itálii, ale je populární po celé zemi.


Jan Varga

Jan Varga při přípravě těstovin

Je kuchařem, který pracuje v podniku Čerstvá pasta, která na náš trh dodává čerstvé zavakuované těstoviny všech možných druhů a barev. Těstoviny připravují podle tajného receptu. Suroviny si vozí přímo z Itálie a s výrobou pomáhají hnětací stroje a pak ty, co vytlačují z forem ty správné tvary – vřetýnka, špagety, makaróny apod.

Těstoviny se pak ještě obalí v mouce, aby se po krátkém dovaření doma na ně dobře chytala omáčka nebo olivový olej. Jak se takové těstoviny vaří a připravují, nám předvedl i Jan Varga.


Těstoviny aglio olio:

porce čerstvých těstovin (lze koupit nebo si je můžeme doma připravit), sůl, česnek, chilli paprička, snítka čerstvé petrželky


Postup:

V hrnci s dostatkem osolené vody si krátce povaříme čerstvé těstoviny a mezitím si připravíme olivovou omáčku. Na pánvi si rozpálíme olej a do něj přihodíme nadrobno nasekaný česnek a lehce drobně nasekanou chilli papričku.

Musíme si ale dát pozor, aby se česnek ani papričky nespálily. Po té promícháme s uvařenými těstovinami (al dente), přikápneme olivový olej, zastrouháme parmezánem a navrch dáme snítku čerstvé petrželky.

Těstoviny aglio olio na pánvi