Těžce pracující muže, ženy i děti v Bangladéši fotil Jiří Šneider. Oceněnou kolekci vystavuje v rozhlase

8. březen 2024

Českokrumlovský fotograf Jiří Šneider často vyráží za hranice do zemí, jako jsou Japonsko, Čad, Ukrajina, Arménie, Náhorní Karabach nebo Bangladéš. A právě snímky lidí z Bangladéše představuje ve výstavních prostorách Českého rozhlasu České Budějovice. Kolekci nazval Hard Workers.

„Hard Workers v českém překladu znamená těžce pracující a je to černobílá série fotografií pořízených v lednu 2002 v hlavním městě Bangladéše Dháka a okolí. Mě fascinuje ta hrubá práce napříč pohlavími, napříč věkem. Člověk tam vidí malé děti, které musí pracovat a živit svoje rodiny, ženy v těžkém průmyslu,“ říká Jiří Šneider.

Těžce pracující děti v Bangladéši podle něj nejsou výjimkou. „Třeba ve slévárenských dílnách, kde se vyrábí lodní šrouby nebo opracovávají hrubé díly, běžně pracují už desetiletí, dvanáctiletí kluci, často ve špinavých podmínkách. A jejich výdělek šest až osm dolarů za den je základním příspěvkem rodině na její potřeby,“ popisuje.

Fotografování se pracující nebránili. „Když se jim člověk vyloženě neplete do práce, tak jim to v zásadě nevadí. Samozřejmě je nutné hledět i na bezpečnost, tam se pracuje v podmínkách, jaké by v Evropě vůbec nebyly možné. Když se s nimi člověk baví základní angličtinou, tak je zajímá, odkud jste. Důležité je dát najevo respekt k jejich práci, to je taková základní komunikace,“ vypráví Jiří Šneider.

Série Hard Workers se dostala do povědomí na prestižní soutěži Czech Press Photo v roce 2022, kdy získala třetí místo v kategorii Každodenní život. „To je taková meta pro českého fotografa. Určitě to potěší a je to vzpruha, která mě žene dál a která mě motivuje dělat právě takové reportáže, takové fotky, abych je předával lidem v Evropě,“ komentuje Jiří Šneider.

Spustit audio

Související