Tipy na víkend v Jihočeském kraji

25. duben 2024

Vztyčování májky, jarní keltský svátek, odemykání řeky i čarodějnický rej přinese poslední dubnový víkend na jihu Čech. Přemýšlíte, kam vyrazit ve volném čase? Máme pár tipů.

Řeku Malši odemknou vodáci v sobotu 27. dubna. Sraz je v Římově na Českobudějovicku pod jezem v 10 hodin. Účastníci mohou plavbu zakončit u jezu v Plavu, nebo dojet až do Českých Budějovic.

Jarní cena Písku, první jezdecké skokové závody sezóny, se uskuteční v sobotu od 8 hodin v Zemském hřebčinci v Písku. Soutěž potrvá zhruba do 18 hodin. Součástí bude komentovaná prohlídka hřebčince s průvodcem od 14 hodin.

Na jarní úklid Jarníku a Píseckých hor s Veverčákem Zdravíkem a Bosonožkou Julií mohou lidé vyrazit v sobotu mezi 9. a 11. hodinou od turistického informačního centra na Velkém náměstí v Písku. Organizátoři doporučují vzít vlastní sáček na odpady. Cíl je u Chaty Živec u vozíku na sesbíraný odpad.

Slavnosti májového ležáku se konají v sobotu v Čejeticích na Strakonicku v areálu tamního pivovaru od 14 do 22 hodin. Program doplní hudební vystoupení několika kapel a také divadelní představení Postřižiny v podání místních ochotníků.

Májku budou v sobotu vztyčovat na vodním mlýně Hoslovice na Strakonicku. Program od 10 do 16 hodin připomene tradiční zvyk stavění máje. Akci doplní ukázky výroby krepových růžiček, pečení v tradiční peci, řemeslný jarmark, komentované prohlídky, pouštění mlýnského kola a dílničky pro děti. Vystoupí Folklorní soubor Javor.

Jarní keltský svátek Beltain si v sobotu připomenou na Housově mlýně v Táboře. Program oslav začne v 18 hodin. Jeho součástí bude představení filmových bojovnic, vyprávění irských příběhů, rituál ohně a chybět nebude ani speciální keltské menu. Vrcholem večera bude tradiční ohňový rituál přání.

Mladfest, festival řemesel a umění nejen pro mladé, se v sobotu a v neděli koná na tvrzi v Mladějovicích na Strakonicku. Od 9 do 17 hodin bude znít lidová hudba, na programu je pohádka Šípková Růženka, řemeslný trh, tvůrčí dílny nebo výstava prací žáků strakonické základní umělecké školy.

Čarodějnický rej se světelnou show pořádá v neděli 28. dubna Zoo Dvorec na Českobudějovicku. Od 11 hodin na děti čeká čarodějnická stezka s úkoly, světelná show přijde na řadu ve 14 a v 17 hodin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.