Tipy a triky moudrých hospodyněk jsou stále aktuální
Vařit se může naučit každý, ale dobře vařit, na to je třeba talentu a lásky. Ale i té největší kuchařce se může stát, že něco přesolí, připálí, zdrcne nebo si prostě neví rady.
Iva Hüttnerová o sobě říká, že je kuchařkou prostřední, a proto si radami zkušených hospodyněk listuje nejčastěji. Protože kde se dobře vaří, tam se dobře daří. A jaké rady můžete vyzkoušet?
Chléb zůstane dlouho čerstvý, dáte-li do chlebníku jablko nebo syrový brambor. Tvrdý chléb změkne, když ho zabalíte do vlhké utěrky a chvíli budete péct v polohorké troubě. Říká se, že měkký chléb není žaludku prospěšný. Neuškodí, budete-li jej pečlivě kousati. Dobře se krájí nahřátým nožem. Je-li chléb na topinky moc suchý, navlhčete ho mlékem. Hovězí pečeni či guláš pěkně zahustíme strouhaným tvrdým chlebem.
Sraženou omáčku zkuste napravit špetkou prášku do pečiva a ponořením hrnce do studené vody. Rajskou omáčku vylepšíte lžičkou medu nebo strouhanou mrkví. A bledá omáčka vám ztmavne, přidáte-li lžičku zkaramelizovaného cukru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.