Třebechovice mají svou biblickou horu. Co na tom, že je Oreb vysoký jen 260 metrů

19. únor 2016
Česko – země neznámá

Vrch Oreb v rovinaté krajině okolí Třebechovic na Královéhradecku se hledá těžko. Směrem od Jaroměře jde o táhlý mírný kopec, takže ho přejedete, ani nevíte jak. Teprve pohled z třebechovického náměstí na kostel dává tušit vyvýšené místo. Oč menší výškou, o to významnější je Oreb z historického pohledu.

Až do doby husitství se zdejší vrch jmenoval Vinice. Nejspíš podle toho, že na jižním svahu, který tvarovala říčka Dědina, se pěstovala vinná réva. Ostatně dodnes vede na vrch Oreb ulice zvaná Viničná. Z té stačí vystoupat 75 schodů a jste na Orebu.

Tak se vrchu začalo říkat až na velkém shromáždění stoupenců husitského hnutí v roce 1419. Lid zde vytvořil bratrstvo orebské, což byla vedle Táboritů a Pražanů třetí nejvýznamnější sekce husitů. Po odchodu z Tábora je vedl Jan Žižka a po jeho smrti si Orebité začali říkat sirotci.

Při podobných událostech, jakým bylo shromáždění lidu na vrchu u Třebechovic, bývalo zvykem pojmenovávat hory podle biblických míst. A tak místo Vinice dostal vrch nejprve jméno Choréb, což je biblická hora Sinaj. Později se název Choréb zjednodušil na Oréb a dnešní Oreb.

Poutní místo a kostel vypadající jako Pantheon

Na Orebu dnes najdeme hřbitov a klasicistní kostel. Původně ale vrch nejspíš sloužil jako pohanské obětiště. Později po příchodu křesťanů zde vyrostla dřevěná kaple. Ta je zaznamenána ještě z dob husitů. V roce 1528 se na Orebu postavil dřevěný kostelík, který se kvůli špatnému stavu zboural v roce 1826.

Vrch Oreb připomíná spíš návrší

Po jeho stržení se zvažovalo, že by se na vrchu postavil nový kostel na způsob Pantheonu, k čemuž se vypracoval i plán. Nicméně proti návrhu se zvedla nevole, a tak k realizaci nedošlo. V roce 1835 vznikl na vrcholku na popud národního buditele Jana Theobalda Helda barokní kostel na základě přepracovaného návrhu.

Přídomek „pod Orebem“ se dostal do názvu Třebechovic relativně nedávno – v roce 1920. Přejmenování města na Třebechovice pod Orebem proběhlo při příležitosti výročí husitského hnutí jako připomínka hnutí Orebitů. Dříve se město jmenovalo Třebechovice nad Dědinou.

Spustit audio