Tvarůžkové zákusky? Syrečky najdete nově i v cukrárně v Lošticích

Olomoucké tvarůžky – zrající sýr vyrobený z netučného kyselého tvarohu, typický svou vůní a pikantní chutí – mají podle historika Pavla Pospěcha patrně až tisíciletou tradici. Kdysi ji totiž na Hané vyráběli bezmála na každém statku.

Svůj název nakonec získaly tvarůžky podle Olomouce, kde se sice také vyráběly, ale kde se konaly obrovské trhy, na kterých malí výrobci své produkty prodávali. První písemná zmínka, ve které se objevuje název tvarůžky, je ze soupisu pozůstalosti olomouckého měšťana Edelmanna z roku 1583.

Tvarůžky na sladko

Loštice jsou dnes jediným místem, kde se Olomoucké tvarůžky vyrábějí. Široký sortiment výrobků firmy A. W., které si získaly oblibu nejen u nás, ale i za hranicemi, rozšířily Poštulkovy tvarůžkové moučníky.

Manželé Zbyněk a Zdeňka Poštulkovi z Loštic se v roce 2009 rozhodli zaplnit mezeru na loštickém trhu a otevřeli si cukrárnu. Okamžitě ale začali uvažovat o zajímavější nabídce. Tvarůžky se přirozeně nabízely, a tak začali s výrobou originálních slaných pochoutek podle rodinné receptury.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Základem je domácí listové těsto a jemná tvarůžková pěna. Vysoký podíl ruční práce zaručuje kvalitu a jedinečnost každého z moučníků. Dnes jsou tyto originální moučníky oblíbeným zpestřením rodinných oslav, rautů a svateb, ochutnat jich u Poštulků můžete kolem dvaceti druhů.

Manželé Zbyněk a a Zdeňka Poštulkovi

Všechny se tváří jako sladké zákusky, ale chutnají slaně. Z listového těsta vznikají tvarůžkové speciality, rolády a řezy ze slaného piškotového těsta. Najdete tu i lokše z bramborového těsta a štrůdl z tukového těsta. Slanou chuť tvarůžků skvěle doplňují tradiční ingredience – biopovidla, ořechy, perník, mandle, šunka, křen, česnek, medvědí česnek nebo špenát.

Tvarůžkové zákusky na trzích

Tvarůžkové moučníky se hodí nejen k pivu, manželé Poštulkovi je doporučují i k vínu. V Tvarůžkové cukrárně v Lošticích můžete ochutnat i tvarůžkový tatarák či hot dog, bramboráček nebo langoš. S Poštulkovými tvarůžkovými moučníky se můžete potkat i na veletrzích a festivalech, na farmářských trzích především na Moravě. Už na jaře se Poštulkovi chystají otevřít svou originální tvarůžkovou cukrárnu i v Olomouci.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích i na farmářských trzích

Poštulkovy tvarůžkové moučníky mají certifikát „Haná, regionální produkt“, který zaručuje původ výrobků v regionu a šetrnost k životnímu prostředí. Jejich kvalitní a jedinečnou chuť potvrzují ocenění, které moučníky získaly na potravinářských soutěžích:

2010 - Česká chuťovka pro Loštický koláček
2011 - Regionální potravina pro Loštický šáteček
2011 - TOP výrobek OK pro Tvarůžkový dortík
2012 - Ocenění Ceny Kudy z nudy jako Podnikatelský počin
2012 - Regionální potravina pro Tvarůžková roláda
2012 - Živnostník roku, 1. místo v Olomouckém kraji
2012 - Živnostník roku, 2. místo v ČR
2013 - Regionální potravina pro Tvarůžkovou korunku
2013 - Český patron, 3. místo
2014 - Unikát Olomouckého kraje, 2. místo

autor: av