U hradu Lichnice na Chrudimsku roste mohutný Žižkův dub. Patří k nejcennějším stromům Česka

20. březen 2021

Žižkův dub roste v blízkosti zříceniny hradu Lichnice nedaleko Třemošnice na Chrudimsku v Pardubickém kraji. Patří k nejvýznamnějším památným stromům v Česku. Obvodem kmene se řadí mezi pět nejmohutnějších dubů v republice. Žižkův dub pamatuje středověk, tažení husitů, přežil požár hradu a dokonce i svůj vlastní.

Stáří stromu je úctyhodné, i když nelze přesně říct, kdy byl dub zasazený. Stalo se tak zřejmě okolo roku 1250, kdy hrad Lichnice vznikal. Žižkův dub totiž roste na místě, kde stávala brána vnějšího hradního opevnění. „V plánech hradu Lichnice z 15. století je strom u brány každopádně už zakreslený,“ vysvětluje Veronika Čermáková z Agentury ochrany krajiny a přírody ČR, která se věnuje památným stromům v oblasti Železných hor.  

Na místě, kde Žižkův dub roste, kdysi bývala brána vnějšího opevnění hradu

Žižkův dub roste poblíž objektu bývalého hostince. Jedná se o dub letní. Výška stromu je 21 metrů, obvod kmene měří 923 centimetrů. Okolo dubu ochranáři postavili malý plůtek. „Ne všem se možná líbí, ale protože je Žižkův dub výjimečný, musíme chránit jeho kořenový sytém a kořenové náběhy tak, aby je lidé nesešlapávali. V horní vrstvě půdy, zhruba do 45 centimetrů hloubky, se totiž nachází největší část kořenů, které zajišťují výživu stromu,“ dodává Veronika Čermáková. 

Žižkův dub přežil požár hradu roku 1610, ale také požár dutiny svého kmene v roce 1969. Jeho dutina byla potom vyzděna. To ale bránilo ventilaci vzduchu a regeneraci stromu, takže vyzdívka musela pryč. Dutinu následně ochranáři jen zastřešili.

Kmen Žižkova dubu má obvod přes 9 metrů

Osudné rozloučení paní Kateřiny

Dub u brány do hradu musel být svědkem řady zajímavých událostí a historických okamžiků. A tak je opředen mnoha legendami. Z pojmenování dubu by někdo mohl usuzovat, že snad kdysi v jeho stínu odpočíval slavný vojevůdce Žižka. Ten ale osobně na Lichnici nikdy nebyl. V době husitských válek usilovali o hrad jak přívrženci krále Zikmunda, tak husité. Východočeští sirotci po smrti Jana Žižky obléhali Lichnici přes jeden rok. Neúspěšně.   

Žižkův dub je památný strom s legendami

V 15. století získal hrad Mikuláš Trčka z Lípy. Doba vlády Trčků na Lichnici znamenala rozvoj hradu. Z této doby snad pochází legenda spojená s existencí Žižkova dubu. Vypráví, že majitel hradu Mikuláš Trčka musel náhle z Prahy cestovat do Vídně, podle jiné verze zase do Uher. Každopádně o tom chtěl informovat svoji manželku Kateřinu, a tak na Lichnici poslal zprávu.

Zprávu měl předat mladý rytíř Vilém. Když na Lichnici dorazil, do paní Kateřiny se hned zamiloval. Hradní paní byla ovšem zdrženlivá a Viléma posílala v jeho zájmu z Lichnice pryč. Přesto ale svolila ke schůzce na rozloučenou, a to u dubu poblíž brány. Prchlivý manžel Mikuláš Trčka se v tom okamžiku vracel na hrad a dvojici přistihl. Choť Kateřinu nechal na Lichnici zazdít a rytíři Vilémovi setnout hlavu.

Spustit audio