Úchvatný výhled na Krušné hory, Doupov i Slavkovský les. To je vyhlídka Popovský kříž nad Jáchymovem

1. říjen 2021

Nedaleko Jáchymova v Karlovarském kraji byste našli vyhlídku nazvanou Popovský kříž. Na čedičovém skalním útesu byl totiž ve výšce 752 metrů nad mořem vztyčen dřevěný kříž. A je od něj nádherný výhled do okolí.

Osada Popov, německy Pfaffengrün, byla založena ještě dříve než blízký Jáchymov. Podle některých zdrojů již ve 13. století. Poslední němečtí obyvatelé byli vystěhováni v roce 1945 a vesnice byla následně srovnána se zemí.

Na existenci osady dnes poukazují už jen zbytky některých budov, torzo kapličky a informační tabule, které potkáte na zelené turistické trase cestou k vyhlídce Popovský kříž. Němým svědkem někdejších časů je i šest set let stará lípa, která dodnes stojí v zahradě zaniklé popovské hospody. Mohutný strom, který zaujme na první pohled svojí majestátností, bude letos bojovat o titul „Strom roku“.

K historii vyhlídky Popovský kříž se váže několik legend. Podle jedné z nich zde byl kříž vztyčen kvůli poutníkovi, který se v krušnohorských lesích kdysi ztratil. Kříž viditelný z velké dálky mu měl pomoci najít cestu.

Výhled z Popovského kříže na město Ostrov

Dřevěný kříž stojí v nadmořské výšce 752 metrů na skalním útesu. Podklad kříže tvoří charakteristické čedičové šestihrany. Za jasného počasí nabízí toto místo úžasný výhled na podhůří Krušných hor. Jako na dlani je tu město Ostrov, Karlovy Vary, vrcholky Doupovských hor i Slavkovského lesa.

Vydáte-li se k Popovskému kříži z Jáchymova, připravte se na středně náročnou pětikilometrovou vycházku, která si zaslouží řádné obutí. Od jáchymovské radnice k vyhlídce dojdete po zelené turistické značce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.