Uklízet se dá majonézou, bramborou i kečupem. Iva Hüttnerová vás to dnes naučí
Věděli jste, že některé potraviny můžete použít nejen při přípravě jídel, ale také při úklidu?
Už jsme si povídali o tom, že ocet a soda nebo sůl a citron spolehlivě fungují na vodní kámen i zašlou špínu. A třeba majonéza je výborná na skvrny na dřevěném povrchu. Nejenom, že je vyčistí, ale zacelí i drobné rýhy. Brambory zase odstraní rez. Stačí bramboru rozkrojit, řez ještě namočit do jedlé sody a máte výbornou přírodní drátěnku.
A vyzkoušet můžete také kečup. Je to sice zvláštní čistidlo, ale funguje. Vyčistí měď, mosaz i stříbro. Stačí ho nanést, nechat chvíli působit a setřít vlhkým hadříkem. Tak co, vyzkoušíte to?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.