Úterní Noční linka: Známky luxusu v minulosti
Své místo na stole v československé domácnosti měly sušenky, keksy, čokoláda, bonboniéra, ale také dobroty, které patřily k luxusu. Pro každého to bylo něco jiného.
Například tresčí játra nebo jahody se šlehačkou v mléčném bufetu znamenaly svátek. Co bylo pro vás v době socialismu známkou luxusu? Vzpomenete si, jaké sladkosti, cukrovinky či potraviny jste rádi mlsali a považovali jste je za výjimečné?
V dnešní Noční lince se na vaše odpovědi bude těšit Lucie Hostačná. Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz, případně do webového formuláře níže.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.