Užijte si prázdniny v údolí řeky Svitavy

10. červenec 2023

Prázdniny jsou na samém počátku. Hledáte tipy na výlet s dětmi? Ideálně na kole, s vyhlídkou a nějakou další zábavou? Pak věřte, že malebné údolí řeky Svitavy Vás nezklame. Podél toku vede cyklostezka, a když se zastavíte v Březové nad Svitavou, máte na několik hodin o zábavu postaráno.

V Březové nad Svitavou mají sportovní areál, ve kterém se zabaví děti i dospělí v různých disciplínách a v různé náročnosti. Nejnavštěvovanější je lanové centrum, které vede podél turistické trasy až k vyhlídce Járy Cimrmana. Svah křižují tři trailové trasy v délce 1400, 1200 a 800 metrů s různými terénními překážkami. Pro úplně nejmenší cyklisty je připraven tréninkový okruh Pramínek.

Městem vede také naučná stezka Údolím řeky Svitavy, která má 8 km a je osazena 13 informačními tabulemi seznamující s tématikou přírody, krajiny, historie lidského osídlení a dřevěnými odpočívadly. Jedno ze zastavení je u krasových útvarů známých jako Čertovy díry. Váže se k nim pověst o dívce, která za trest šije košili pod Banínským kostelem. Celou legendu najdete v nahrávce.

Továrnu proslavil film Schindlerův seznam 

Z Březové nad Svitavou se podél toku řeky dostanete do Brněnce. Obec se skládá ze čtyř místních částí - Brněnec, Moravská Chrastová, Podlesí a Chrastová Lhota. Přímo před obecním úřadem stojí pomník 4 československým vojákům, kteří obec bránili před útokem německých ordnerů z 30. na 31. října 1938 a v boji padli.

Zřejmě největší zajímavostí obce, za kterou přijíždí turisté z celého světa, je bývalá továrna Vitka, původně textilní továrna rodiny Löw-Beerových. Tu si za války pronajal Oskar Schindler a zaměstnal v ní asi 1200 židů z koncentračního tábora Gross-Rosen, čímž je zachránil od téměř jisté smrti. Podle tohoto příběhu natočil v roce 1993 Steven Spielberg celovečerní film, který následně získal mnoho ocenění, včetně prestižních Oscarů.

Torzo podniku Vitka, bývalé takzvané Schindlerovy továrny

Chátrající továrnu koupil potomek rodiny Daniel Löw-Beer a inicioval projekt její obnovy. V Brněnci tak má vzniknout moderní muzeum, které má kromě muzejních expozic obsahovat také kulturní centrum, co-workingové aktivity, drobnou textilní výrobu. Muzeum by mělo být otevřeno v roce 2025.

Evangelický kostel se vzácným stropem a historickými kamny

Evangelický kostel nechal pro své helvétské zaměstnance postavit ředitel místní továrny na hedvábné zboží Gottfried Staub.

Evangelický kostel v Moravské Chrastové z roku 1890

V posledních letech prošel kostel několika opravami, starají se o něj jak místní evangelíci, tak skauti. Ke kostelu vede stará lipová a kaštanová alej a v její spodní části roste nový ovocný sad. Nad každým z jeho stromků drží patronát některý z místních spolků, hustota sadu tak jasně dokazuje, jak pestrý spolkový život Brněnec má. 

autor: KSA
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.