V Dýňovém světě v Nové Vsi ochutnáte skvělou polévku a vyrobíte si i strašidlo na Halloween
Typickou podzimní zeleninou je určitě dýně. A není to jen něco, z čeho si vyrobíte trochu strašidelný a trochu tajuplný svícen na dušičky nebo svátek Halloween. Dýně, nebo také tykev, je moc dobrá i na talíři. Jakou dýni je ale nejlepší si vybrat? A co s ní udělat? Na to docela jistě přijdete v Dýňovém světě v Nové Vsi u Leštiny na Vysočině.
„Začalo to svatebním darem. Pár semínek dýní, různé druhy, tak jsme je zkusili pěstovat,“ vzpomíná na dobu, kdy dnešní Dýňový svět vznikal, jeho provozovatelka a spolumajitelka statku Jaroslava Pipková. Dýně na polích kolem Nové Vsi pěstují už deset let a stále zkoušejí nové a nové druhy. Každý podzim pak otevírají statek veřejnosti a prezentují svou úrodu.
Dýně všech barev a tvarů zdobí tou dobou v podstatě celý statek. Najdete je na oknech, v truhlících na květiny, stojí tu vysoké pyramidy ze stovek dýní, ale i velké hřiště pro děti. Nejkrásnější výstavka je ve stodole, kde na vlastní oči uvidíte, čemu všemu je možné říkat dýně. Jsou tu i tropické druhy, které se Pipkovým podařilo vypěstovat v podmínkách Vysočiny. To jsou například kalabasy, ze kterých v jižní Americe vyrábějí nádoby na čaj maté. Pipkovi jsou připraveni každému poradit, jak je možné který druh tykve zpracovat i jak ho pěstovat.
V rohu stodoly je koutek, kde si každý může zkusit dýni ozdobit nebo z ní vyřezat halloweenské strašidlo. Odměnou za dobře vykonanou práci pak může být návštěva bufetu, kde Pipkovi podávají domácí dýňovou polévku a dýňové hranolky, obojí podle vlastního receptu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.