V Horním Maršově stojí dva kostely. Horní patří k nejstarším v Krkonoších

16. prosinec 2016
Česko – země neznámá

V Horním Maršově u Pece pod Sněžkou najdete nejstarší kostel východních Krkonoš. Při příjezdu se ovšem nesmíte nechat zmást dominantou obce, novogotickým kostelem, který stojí uprostřed. Ve vesnici totiž mají kostely dva. Za pravým pokladem, nejstarším kostelem se musí do stráně.

Na kopci se hřbitovem stával dřevěný kostel už v roce 1568. Jeho stavba souvisela nejspíš s kolonizační vlnou, kdy do Krkonoš přicházeli dřevaři z Alp, a v místě dnešní obce Horní Maršov se usadilo asi třicet rodin.

Dřevěný protestantský kostel ale vyhořel a od roku 1608 stojí na jeho místě kostel kamenný, renesanční, navržený s největší pravděpodobností italským stavitelem Carolo Valmadim. Ten se podílel například i na stavbě unikátní radnice v Hostinném. Starý kostel Nanebevzetí Panny Marie sousedí se starou farou, 400 let starou lípou a barokní sochou Jana Nepomuckého.

Interiér kostela je na první pohled strohý, bez výzdoby, to však jen do chvíle než oko návštěvníka utkví na obrovském barokním oltáři, který je skutečnou perlou. Jeho autoři nejsou známí, ale patrně pochází z některé významné dílny. Propracovanost soch svědčí totiž o vysoké umělecké hodnotě.

Dnes už kostel neslouží církevním obřadům, a tak jeho strohá výzdoba může připomínat i historii spojenou s původním luteránským zaměřením. Z protestantských časů se uvnitř kostela dochovala ještě kamenná křtitelnice z roku 1572. Pozornost upoutá i „dvojitý kůr“.

Hřbitov s kostelem

Svatý Josef a svatý Petr na výletě

V devadesátých letech 20. století, kdy byl kostel už zpustlý a nevyužívaný, vnikli do jeho prostor zloději a odnesli z něj čtyři sochy. Tehdejší starosta Horního Maršova pak zcela náhodou při cestě do Prahy objevil ve starožitnictví na Národní třídě odcizenou sochu sv. Josefa. Kontaktoval tedy policii a ta díky této stopě vypátrala i druhou sochu sv. Petra ve starožitnictví v Hradci Králové. Oba světci se pak vrátili zpět do kostela a dnes o jejich „výletě“ vyprávějí průvodci návštěvníkům.

Horní (starý) kostel Nanebevzetí Panny Marie byl vážně poškozen po úderu blesku 3. června 1868. Tehdy shořel krov, střecha a roztavily se zvony. Kostel byl sice ještě opraven, ale už se začala plánovat stavba nového kostela.

O jeho výstavbu se významně zasloužila majitelka zdejšího panství, osvícená hraběnka Aloisie Czernin-Morzinová, která prosadila zadání stavby jednomu z nejvýznamnějších architektů druhé poloviny 19. století – Josefu Schulzovi, který je autorem pražského Rudolfina či Národního muzea.

Mladší kostel Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově

V létě roku 1898 byl dokončen nový kostel v novogotickém slohu, který nese stejné zasvěcení jako nejstarší, horní kostel – Nanebevzetí Panny Marie. Jeho velikost už také poskytla dostatečný prostor pro širší farní obec a tehdejší potřeby věřících.

Spustit audio