V Hvězdárně a planetáriu v Teplicích uvidíte nejen noční hvězdné nebe ale i Slunce

18. červenec 2022

Hvězdárna a planetárium v Teplicích na severu Čech nabízí návštěvníkům úchvatné pohledy. Jak na noční oblohu, tak i na naši životadárnou hvězdu – Slunce. Zdejší dalekohled vybavený speciálními filtry umožňuje prohlédnout si bezpečně nejen Slunce jako takové, ale i zajímavé jevy, které se na něm odehrávají. Fakulová pole, protuberance nebo skvrny.

A díky speciálním programům a videoprojekcím můžete vidět jak Slunce, tak i hvězdy, i když je zataženo. Do programu hvězdárny a planetária patří i pohádky pro nejmenší, samozřejmě s hvězdnou tematikou. Exkurze doplňují výuku na základních i středních školách.

Teplická hvězdárna má i vědecké poslání, dlouhodobě se věnuje pozorování zákrytů hvězd planetkami. V roce 2015 se k této činnosti přidala i astrometrie planetek a komet, kdy je možné díky novým technologiím zpřesňovat dráhy nedávno objevených objektů.

Od roku 2016 se navíc účastní projektů pro Evropskou kosmickou agenturu a sleduje kosmické smetí na oběžné dráze Země. V druhé polovině roku 2020 byl zahájen další odborný program věnovaný pozorování a zakreslování slunečních skvrn.

Zdeněk Moravec -  ředitel Severočeské hvězdárny a planetária v Teplicích

Pozorování pro veřejnost má svůj řád. Pravidelné dny a časy najdete na webu teplické hvězdárny. Určitě by stálo za to ji navštívit například v době mezi 11. a 13. srpnem, kdy letos vrcholí meteorický roj nazvaný Perseidy. „Padající hvězdy“, ve skutečnosti jen kosmický prach, neboli drobné částečky, které se rozžhaví a rozsvítí při průletu atmosférou, prý plní lidská přání. Perseid by mělo být víc než sto za hodinu. To by v tom byl čert, aby se nějaké to přání nesplnilo.

Spustit audio