V Kadani si připomněli oběti demonstrací za právo na národní sebeurčení v březnu 1919

22. březen 2024

Druhou březnovou sobotu si v severočeské Kadani za přítomnosti zástupců města i německé menšiny připomněli 105. výročí od demonstrací německé menšiny v Československu za právo na národní sebeurčení, které slíbil garantovat tehdejší americký prezident Woodrow Wilson.

Demonstranti také žádali stažení českých vojáků z pohraničí a uvolnění zadržovaných dodávek uhlí a potravin.

V Kadani si připomněli oběti demonstrací za právo na národní sebeurčení v březnu 1919

Tyto demonstrace se konaly v řadě pohraničních měst. Byly násilně potlačeny – zastřeleno při nich bylo 54 lidí, včetně 20 žen a tří dětí. Nejvíce obětí – 25 bylo právě v Kadani. Na pietní akci jsme se vydali s mikrofonem.

V Kadani si připomněli oběti demonstrací za právo na národní sebeurčení v březnu 1919

Naposledy se také ohlížíme za seminářem Krušnohoří a Lužice včera, dnes a zítra, který v Praze pořádala Saská kontaktní kancelář.

Vedle turistického ruchu, komplikované minulosti nebo zatížení životního prostředí se mluvilo také o pracovních příležitostech a podnikání. Vystoupili tu zástupci podnikatelského sektoru z obou stran hranice, kteří hovořili zejména o tom, co by bylo potřeba udělat pro ekonomický rozvoj oblasti. 

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.