V kostele v Boleticích se natáčel kultovní film. Ruští vojáci v něm pak hráli hokej

17. leden 2017
Česko – země neznámá

Je to jedna z nejstarších sakrálních staveb na území Čech. Jen málokdo se do ní však podíval. Do kostela svatého Mikuláše v jihočeských Boleticích se od roku 1947 až do roku 2016 nesmělo, protože byl součástí vojenského újezdu. Přesto zmíněný kostel možná znáte a viděli jste ho na vlastní oči. Natáčel se v něm totiž Vláčilův film Údolí včel.

Kostel v Boleticích pamatuje střelbu vojáků. A i jeho okolí připomíná neradostnou historii. „Od vchodu směrem na západ stojí zřícenina bývalé školy, kam chodilo kolem třiceti dětí. Pod námi je již neexistující obec Boletice, které měla 56 domů. Bydlelo tam kolem 260 Němců. Ti byli v roce 1947 odsunuti. Zůstal tu jen farář, který zachránil alespoň nějaké relikvie a mešní knihy,“ ukazuje průvodce Gerhard Scherhaufer.

Na vstupním portále kostela je sice letopočet 1666, ale stavba je mnohem starší. „První zmínka pochází z roku 1263, kdy král Přemysl Otakar II. věnoval kostel zlatokorunskému klášteru, aby zabránil rozpínajícímu se vlivu české šlechty,“ vysvětluje správce.

Když v roce 1947 připadl kostel boletickému vojenskému prostoru, 90 % vybavení bylo rozebráno a ztraceno. Nepěknou památku po sobě v boletickém kostele zanechala sovětská armáda. Na starých zdech jsou černou barvou v azbuce napsána jména hokejistů sovětské reprezentace, která v roce 1978 zvítězila na mistrovství světa.

Nepěknou památku po sobě v boletickém kostele zanechala sovětská armáda. Na starých zdech jsou černou barvou v azbuce napsána jména hokejistů sovětské reprezentace

„Sovětští vojáci měli tady pod kostelem kasárnu a kostel používali. Dozvěděl jsem se třeba, že tady hráli hokej. K největší devastaci svatostánku došlo v 70. a 80. letech, kdy hledači pokladů rozkopali tři oltáře,“ říká Gerhard Scherhaufer.

Po revoluci armáda investovala prostředky do opravy kostela, který se nyní znovu otevírá veřejnosti. V roce 2017 se počítá s pravidelnými prohlídkami - od 17. června do 10. září, vždy ve středu, v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin. Svatyně slouží i různým kulturním akcím během celého roku.

autor: Filip Černý
Spustit audio