V kuličkovém areálu ve Zruči nad Sázavou hliněnky skáčou do dálky, projíždějí serpentýny i tunely

25. červen 2021

Cvrnkání kuliček byla kdysi jedna z nejoblíbenějších klučičích her. Není proto divu, že ve Zruči nad Sázavou ve Středočeském kraji vznikl jedinečný kuličkový areál přímo v prostorách rozsáhlého dětského hřiště. Celkem deset drah je barevně rozděleno a liší se i náročností. S hliněnkami zdoláváte skok daleký, tunely i serpentýny.

Během prázdnin mají rodiče na děti víc času, ale někdy chybí nápady, jak ho využít. Pokud si uděláte rodinný výlet do Zruče nad Sázavou, můžete společný čas strávit zábavou i procházkou po okolní krásné přírodě.

Na velikém hřišti je k dispozici celkem 40 dětských atrakcí a na některých z nich si spolu s dětmi vyhrají i dospělí. Je možné si tam například zajezdit na dopravním hřišti nebo zahrát pexeso ve formě dřevěných tabulek.

Největší atrakcí je ale kuličkový areál. Je velký přibližně sedm krát sedm metrů a nabízí deset barevně rozdělených drah, které mají nejrůznější překážky, zatáčky, nadjezdy, podjezdy a tunely. Raritou jsou tři mostky postavené jako zmenšeniny lyžařských skokanských můstků, takže je možné si vyzkoušet i závody ve skoku kuliček. Pro hru je ideální skupina od 2 do 8 lidí. Dráhu si vyberete podle množství hráčů nebo zvolených překážek, které musí kuličky absolvovat.

O vítězi rozhoduje především štěstí

Podle typu dráhy si můžete vybrat různé disciplíny a hrát různým způsobem. Souboj dvou kuliček najednou umožňuje Paralelní dráha (zelená a oranžová). Nebo si vyberete svoji barvu kuličky, pověříte jednoho ze skupiny, ať kuličky zamíchá a vhodí na dráhu. A potom jenom přihlížíte, jak se kuličky vzájemně předjíždějí, projíždějí tunely, zatáčkami, podjezdy a nadjezdy.

V cíli je vždy první jen jeden

Při skocích na můstkách je dokonce možné prostor určený pro dopad kuliček posypat pískem a podle číselné řady zjistit přesnou délku skoku. Někteří pravidelní hráči mají dokonce vysledováno, do kterého místa je dobré při startu kuličku položit, aby cestou v serpentýnách nabrala co největší rychlost.

Spustit audio