V lesích nad Mariánskými Lázněmi najdete oázu klidu. Malá obora Hvozd je ideálním cílem procházek

10. duben 2019
Česko – země neznámá

Mariánské Lázně jsou jedním z vrcholů západočeského lázeňského trojúhelníku. Za lázeňskou léčbou do nich míří lidé z celého světa. Kromě pramenů s unikátním složením vody je město významné i svojí architekturou. K procházkám hostům i místním slouží četné kolonády. Další vycházkové trasy pak najdou i v okolí města. Jedním z oblíbených cílů je obůrka Hvozd.

Tato malá obora má necelých devět hektarů a žijí v ní společně jeleni a daňci. Nečekejte ale stohlavá stáda vysoké zvěře. Jeleni tu žijí dva a daňci tři. Zvířata jsou ale zvyklá na lidi, a tak je návštěvníci často krmí z ruky rovnou přes plot. Nejraději si pochutnávají na sladkém ovoci, ale nepohrdnou ani zeleninou. Platí však přísný zákaz krmit je pečivem.

Pokud zvířata nezahlédnete z cesty, která kolem obory vede, můžete využít vyhlídkovou plošinu, která se tyčí čtyři metry nad terénem a umožňuje lepší výhled. Vstup do obory samotné je zakázán. Podívat se dovnitř můžete pouze po předchozí domluvě s ředitelstvím lázeňských lesů Mariánské Lázně.

Až se sem na procházku vydáte, nezapomeňte, že obůrka Hvozd je 14. zastavením naučné stezky Lázeňské lesy v Mariánských Lázních. Celková délka stezky je pět kilometrů a najdete na ní celkem 23 zastávek, které vám nabídnou informace o zdejším lázeňství, historii, geologii, hornictví, lesnictví, zoologii, botanice a ekologii.

Další ze zajímavých míst, které najdete v blízkém okolí, je Boheminium park plný zmenšenin významných českých staveb.

Spustit audio