V muzeu v Ostružné na Jesenicku uvidíte na šest set hudebních nástrojů ze všech koutů světa

2. červen 2022

Expozice hudebních nástrojů v Ostružné na Jesenicku v Olomouckém kraji patří k ojedinělým muzejním sbírkám v republice. Výjimečná je nejen lokalitou, ale především rozsahem a obsahem. Návštěvníci v ní najdou bezmála šest set hudebních nástrojů z různých koutů světa. Mají tak skvělou příležitost seznámit se s kulturou jiných národů. Zastupují všechny kontinenty s výjimkou Antarktidy. Vedle běžně používaných nechybí ani historické unikáty či kuriozity.

Když se před lety Miloslav Muselík pustil do sbírání hudebních nástrojů, netušil, jak moc sběratelské vášni propadne. On sám říká, že mu během deseti let jeho koníček tak trochu přerostl přes hlavu. Původně chtěl totiž hudebními nástroji jenom ozdobit interiér restaurace, která je součásti areálu Skiland v Ostružné. Nakonec se rozhodl, že unikátní sbírku zpřístupní veřejnosti. Před pěti lety proto otevřel v areálu samostatnou expozici hudebních nástrojů.

Kromě exotických a u nás často i neznámých hudebních nástrojů má expozice i své regionální zástupce. Tvoří je početná sbírka citer. Jejich zádumčivému hlasu rádi naslouchali třeba obyvatelé Sudet. Běžně se prý na citery hrávalo snad v každé domácnosti. Při pohledu na tyto nástroje s malovanými či vřezávanými ornamenty si také člověk uvědomí, že jsou zároveň i výtvarnými díly.

Majitel Miloslav Muselík nové kousky do své sbírky většinou nakupuje po bazarech a v poslední době hlavně na internetu. Často se k němu dostávají ve zuboženém stavu, doslova v podobě šrotu. Původní krásu i zvuk jim pak navrací Muselíkův zručný kamarád.

Muzeum hudebních nástrojů v Ostružné je otevřeno celoročně. Prohlídky můžete absolvovat s výkladem renomovaného průvodce, nebo vás provede audionahrávka. Objednat se můžete také na tak zvané zážitkové prohlídky.

autor: Jana Zemková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.