V muzeu ve středočeských Máslovicích vyrábí každý rok betlém z másla. Letos nabízí přes sto figurek

14. prosinec 2022

V Muzeu másla ve středočeských Máslovicích je k vidění nejenom zajímavá stálá expozice historických máselnic, formiček a nejrůznějších přístrojů na výrobu másla. Během adventu a Vánoc v něm můžete vidět i originální betlém z másla. Celkem sto dva figurek, staročeských domků a dokonce i kostel vyrobili místní občané a absolventi každoročního máslového workshopu.

Kde jinde hledat Muzeum másla než ve středočeských Máslovicích. Lidé začali mléko zpracovávat v různých formách už před sedmi tisíci lety. K nám se máslo dostalo přes náhorní plošiny Kavkazu a Balkánu.

Nejrozšířenějším typem máselnic u nás byly tlučky neboli tlukačky, v nichž se smetana tloukla plochým děrovaným tloukem. Jiným typem byly máselnice kolíbavé nebo houpavé, vybavené uvnitř děrovanou přepážkou. Časté byly také máselnice soudkové nebo bubnové. Vyhnětené máslo se dávalo do ozdobných dřevěných formiček, nebo se zdobilo válečky a pečetítky.

Všechny tyto exponáty můžete v máslovickém muzeu vidět. Domácká výroba byla jedinou formou výroby másla až do konce 19. století. Teprve vynález odstředivky v roce 1872 umožnil postupné zavedení průmyslové výroby. Většinu exponátů si navíc můžete i sami vyzkoušet. Zajímavá je také kolekce obalů a formiček na máslo nebo máslenek na jeho servírování.

Máselnice byly kdysi dokonce prvním ukazatelem toho, jak si která rodina stojí finančně. Podle velikosti máselnice, kterou hospodyně mívaly v setnici, se totiž okamžitě poznalo, kolik krav se v hospodářství nachází. Ale samotná výroba byla všude stejná. Máslo se nejčastěji tvarovalo do půllibrových nebo librových šišek. Ty pak bylo potřeba do něčeho zabalit, aby se máslo mohlo převážet. Šišky másla se proto balily do křenových, řepných nebo zelných listů.

V betlému letos najdete i želvu

Cílem návštěvy Muzea másla během adventu a Vánoc ale nejsou pouze zajímavé muzejní exponáty. Už tradičně se v něm každoročně vystavuje máslový betlém. Zajímavostí je, že máslové figurky vyrábí máslovičtí občané, ale i další příchozí zájemci. Stačí si osvojit základní techniku a máslový betlém si může vyrobit každý.

Každý rok se proto v listopadu v Muzeu másla koná „máslový workshop“ a všechny vyrobené figurky se pak vystaví. Letos vzniklo sto dva figurek. A najdete mezi nimi i rarity: želvu, sněhuláka, kapra, který je tak velký, že ho rybář nemůže chytit. Svatá trojice je i s jesličkami schovaná v keramické nádobě, ve které se zadělávala různá vánoční těsta, třeba na máslové rohlíčky. Zajímavostí také je, že velký máslový kostel, který je na samotném vrcholu betléma, vyráběl teprve třináctiletý chlapec.

A na závěr jedna rada. Pokud se na máslový betlém do muzea v Máslovicích přijedete osobně podívat, dobře se oblečte. Aby se neroztekl, v muzeu se moc netopí. Betlém tu ale díky tomu každý rok vydrží až do konce prosince.

Spustit audio