V píseckém Mraveništi to hučí celý rok. Unikátní expozice je zábavná i poučná zároveň

4. září 2019

V historickém centru Písku, těsně vedle dřívějšího královského hradu, najdete Sladovnu. Její prostory se ale už dávno neplní sladem ani pivem, ale dětskou ilustrací, interaktivními výstavami, projekty, hrami a dětskou radostí. Nejúspěšnější expozicí nové galerie jménem Sladovna je Mraveniště.

„Autorem našeho Mraveniště je výtvarník Vladimír Větrovský,“ říká odborná pracovnice galerie Tereza Dobiášová s tím, že nejlepší pro poznání fungování mraveniště je prostě se do jeho útrob vydat. A to třeba s celou rodinou.

Písecké Mraveniště je plné různých vychytávek pro děti, prolézaček, včetně zvláštních vozítek ve tvaru mravence nebo mravenčích kostýmů

„Autorský tým Mraveniště našel nový technologický způsob, jak ho vyrobit z materiálu, který bude dlouhodobě udržitelný,“ přibližuje Tereza Dobiášová. Původní Mraveniště, které bylo nejúspěšnější výstavou v dějinách písecké Sladovny, bylo vytvořené z papírových krabic. Nová verze je z bytelného dřeva. V principu jde o různě propojené chodby, nadchody, prolézačky a interaktivní expozice, včetně videoprojekce nebo ovládání loutky. „Tou loutkou je mravenčí královna a vy jí můžete pomocí táhel pomoci uložit nově nakladená vajíčka," popisuje Tereza Dobiášová jádro Mraveniště.

A podobných vychytávek pro děti je tu víc, včetně zvláštních vozítek ve tvaru mravence nebo mravenčích kostýmů.

Písecké Mraveniště je plné různých vychytávek pro děti, prolézaček, včetně zvláštních vozítek ve tvaru mravence nebo mravenčích kostýmů

Spustit audio