V pražských Dejvicích se nad levým břehem Vltavy tyčí Baba. Skalní výběžek s romantickou zříceninou

14. leden 2021

V pražských Dejvicích, nad levým břehem Vltavy, není možné přehlédnout nápadný skalní výběžek, na kterém se nachází malá zřícenina. Jmenuje se Baba, je to přírodní památka a je jedním z druhově nejbohatších stanovišť hmyzu v Praze. Nedaleko zříceniny byla ve 30. letech 20. století vystavěna stejnojmenná osada. Prvorepubliková funkcionalistická vilová kolonie. Dnes je z ní městská památková zóna, která od roku 2020 nese značku Evropské dědictví.

Kopec byl podle archeologických průzkumů osídlen už od mladší doby kamenné, kdy tu stávalo opevněné sídliště. Roku 1622 založil měšťan Jindřich Žežule na kopci vinici. O tu se pak staral Servác Engel z Engelflussu a nechal v ní postavit letohrádek s viničným lisem. Ve 40. letech 18. století, za válek o rakouské dědictví, byl letohrádek pobořen bavorskými a francouzskými vojsky. V roce 1858 (během stavby železniční trati Praha – Podmokly) nechaly dráhy zbytky letohrádku upravit jako napodobeninu hradní zříceniny. A romantická zřícenina Baba s gotickým oknem tam stojí dodnes. Přístupná je ve dne v noci a od roku 2006 je i nasvícená.

Baba je přírodní památkou a jedním z druhově nejbohatších stanovišť hmyzu v Praze

Od zříceniny je vidět třeba do zoologické zahrady. Ale také na Bubeneč a Dejvice. A jistě si všimnete i hotelu International. „To je jediná monumentální stavba ve stylu socialistického realismu, kterou v Praze máme,“ ukazuje Petr Ryska, autor projektu prahaneznama.cz a stejnojmenných knih. „O kus dál vidíme Petřín a z nezvyklé strany i chrám svatého Víta na Pražském hradě.“ Kolem zříceniny na Babě vede červeně značená turistická trasa, která tvoří okruh celým územím přírodní rezervace Šárka.

Západně od zříceniny vyrostla ve 30. letech 20. století osada Baba. Prvorepubliková vilová kolonie. Vznikla jako jedna ze šesti evropských kolonií moderního bydlení, které měly propagovat funkcionalistickou výstavbu, finančně dostupnou pro široké vrstvy. Osada Baba, jako jediná z kolonií, je složena pouze z individuálních domů postavených na míru investorovi. V rámci funkcionalistických kolonií je Baba jednou z nejzachovalejších, protože obdobné výstavby ve Vídni a v Německu byly během 2. světové války poškozeny. Soubor 33 domů, pocházejících z pera architektů Gočára, Janáka, Kerharta, Žáka, Starého a dalších je od roku 1993 městskou památkovou zónou.

Spustit audio